maanantai 31. toukokuuta 2010

Anteeksi anteeksi

Oon vähä poissaillu blogin puolelta ku on ollu niin paljo kaikkea enkä oo viihtyny oikeein koneella, mutta lupaan palailla huomenissa kysymyspostausvastauksien kanssa!

Vielä ehdit siis KYSYÄ jos on mielessä kysymys, teen postauksen huomenna illalla sitten! :]

Tähän postauksen loppuun haluan esitellä teille pari juttua.


Takki, jolla oli hintaa 19,95 alennuksen jälkeen. Tuo kaulassa oleva huivi oli myös samassa paketissa, hintaa tais olla 2,95e.


Enkä tietenkää saanu järkevää kokonaiskuvaa tosta, mutta eiköhän tosta ny saa käsityksen millainen takki kyseessä.

Oon myös koittanu esitellä ainaki sata kertaa mun uudet pidennykset, mutta en oo ikinä muistanu ottaa niistä kuvaa, mutta tässä ne nyt on.


Nyt lähden tiskaamaan.. Tiedän, mun ajankohdat tiskaukselle on vähintäänkin kummalliset, varsinkin kun huomenna herätys 8 ja tänään pitäs vielä lukea pääsykoeaineistoakin.. Noh, mä oonki aina ollu tämmönen yökukkuja. :]

maanantai 24. toukokuuta 2010

Psst!

Huutonet-tunnukseni altaa löytyy nyt myös vaatteita! Käykää kurkkimassa ja huutamassa TÄSTÄ. :]

perjantai 21. toukokuuta 2010

Yliopisto-opiskelusta

Jatketaan toivepostausta yliopisto-aiheesta osalla 2, ensimmäinen osa koski opiskeluajan rahankäyttöä ja se löytyy täältä.

Tenttiin lukiessa usein tulee mieleen kaikkia yliopiston plussia ja miinuksia joten musta tuntuu, että parhaiten saan näitä opiskeluaiheisia postauksia aikaan silloin kun mun pitäis panostaa siihen opiskeluun itse..

Mietin, että helpoiten ehkä saadaan nää asiat selviksi vertaamalla tuttuun juttuun eli vertaan suurimmassa osassa nyt sitten lukioon tai yläasteeseen.


Vapaus -vastuu

Jokainenhan tietää, että vapaus tuo mukanaan vastuuta jnejne. mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

Jos asut yksin, sulla on vapaus mennä nukkumaan kun tahdot, tehdä kotonasi mitä tahdot jne. Sulla on samalla myös vastuu, että saat yöllä nukuttua ennen raskasta opiskelupäivää, sulla on puhtaita astioita kaapissa kun niitä tarvitset ja että asunto on suhtkoht siisti sukulaisten vierailuja varten, vaikka olisit eilen juuri omannut vapauden pitää vuosisadan bileet opiskelijaboksissasi.

Tätä se vapaus - vastuu ̶ sanapari tarkoittaa yksinkertaistettuna, mutta se näkyy ihan joka asiassa, myös opiskelussa.

Oma-aloitteisuus


Lukiossa ja yläasteella tuttua oli tämä holhous kursseista, suorituksista yms. Opettajat, luokanvalvojat ja ryhmänohjaajat olivat kaikki kiinnostuneita siitä, että saavut kokeisiin, kursseille, tunneille ja että saat tarvittavat kurssit ja tehtävät kokoon ajassa.

Meidänkin pienessä yliopistossamme on viitisentuhatta opiskelijaa. Ilmiselvää on, että resurssit eivät riitä kaikkien holhoamiseen, joten oikeastaan ketään ei kiinnosta saatko vuoden aikana mitään aikaiseksi. Ainoa taho, joka on edes hitusen kiinnostunut suorituksistasi on KELA joka maksaa opintotukea ja vaatii, että opiskelet päätoimisesti (eli sen 4,8 opintopistettä/kk). Myös tuutorit ovat muutaman ensikuukauden ajan hieman kiinnostuneita, että pääset yliopiston rytmiin mukaan.

Käytännössä sinun on siis itse vapaus valita mitä kursseja teet, mihin tentteihin/luennoille menet (jos ei luennot ole pakollisia) mutta sinulla on myös vastuu päästä kursseista ajoissa läpi valmistumista ajatellen ja saada opintopisteitä, että sinut koetaan päätoimiseksi opiskelijaksi.

Joudut usein kyselemään kurssien tai suoritustesi perään, koska eri opettajilla on eri käytännöt ja kaikki eivät välttämättä ilmoita jos et ole läpäissyt kurssia tms. Usein myös ohjeet ja tehtävät ovat hyvin monella tavalla tulkittavia ja joudut kyselemään lisätietoja.

Opiskelu käytännössä


Minulla on kokemusta sekä kielten opiskelusta että viestinnän opiskelusta yliopistossa.

Lukiossa minulle annettiin yliopistosta se kuva, että siellä käydään luennoilla, tehdään tenttejä ja suuria kirjoitelmia jne. Totuus olikin hieman muuta, kun pääsin tutustumaan saksan kielen ja kirjallisuuden opiskeluun.

Meitä ensimmäisen vuoden saksan opiskelijoita oli vajaat parikymmentä, joten työskentelimme pienryhmässä luokassa. Opettajat olivat saksankielisiä, joten mahdollisuutta oman kielen ohjeistukseen jne. ei ollut.

Pienryhmässä jokainen joutuu jatkuvasti olemaan aktiivinen. Opettajat pommittelivat kysymyksillä ihan eri tyyliin kuin yläasteella tai lukiossa. Kieltä joutui käyttämään käytännössä ihan eritavalla kuin aiemmin ja omaa kieltä ei voinut oikeastaan käyttää opiskellessa ollenkaan. Huomasin itsekin ajattelevani vapaa-ajallanikin saksaksi.

Opiskelua oli vaihtelevasti klo 8-18 välillä ja lisäksi suurimmasta osasta aineita tuli kotitehtäviä joka luennon jälkeen (vaikka en niitä kyllä edes luennoiksi sanoisi, enemmänkin se oli lukiomuotoista "mennään järjestyksessä spontaanisti nämä tehtävät läpi"-opiskelua) ja läsnäolo oli pakollista.



En tiedä olenko täällä aiemmin sanonut, mutta jätin saksan opiskelun tuossa joulun jälkeen ja siirryin lähes kokonaan viestinnän opiskeluun ja sinne hainkin nyt keväällä. Saksa ei siis todellakaan ollut minun juttuni.

Viestinnän opiskelusta osaan muutaman kurssin verran sanoa sen, että se on todella enemmän sitä mitä opiskelulta odotinkin. Luentoja harjoituksia, tenttejä - juuri sitä mitä yliopiston kuvittelinkin olevan.

Tentti- ja kurssi-ilmoittautumiset hoidetaan pääsääntöisesti netin kautta ja opettajiin pidetään yhteyttä useimmiten sähköpostise. Kurssiarvosanat näkyy myös netistä.

Tenttejä järjestetään yleensä lauantaisin ja "tenttiviikoilla", jotka menevät jaksomuotoisesti perioideina ja vastaavat yleensä jotain lomaviikkoa (hiihtoloma, syysloma jne..) Eli varsinaisia lomaviikkoja ei ollut kuin yksi luentovapaa viikko, muuten lomaa on jos tenttejä ei tenttiviikoilla satu olemaan.

Tässä tällainen pieni postaus yliopisto-opiskeluun liittyen. Jäikö joku asia erityisen epäselväksi? Kysy!

Muista myös kysyä tulevaa kysymyspostausta varten!

sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Kiinnostaisiko kysymyspostaus?

Uusia lukijoita on tullut ja seuraajia muutenkin, joten pohdin tekeväni taas kysymyspostauksen. Eli jos sinulla on kysymys, niin tähän postaukseen niitä voi jättää.

Yritän vastailla kaikkiin mahdollisiin ja asiallisiin kysymyksiin ja katsotaan miten näitä kysymyksiä alkaa tulla, että mihin asti niitä kysymyksiä voi lähetellä!

NYT SIIS KYSY, ihan mistä vaan!

perjantai 7. toukokuuta 2010

Tarkan markan opiskelija

Lupasin silloin joskus tehdä yliopisto-opiskelusta ja -elämästä postauksen ja ajattelin aloittaa sen näinkin kepeällä aiheella kuin "Miten tulet toimeen säälittävällä opintotuella?"

Jokainen on varmaan kuullut ns. penninvenyttäjän käsi-/keittokirjasta. Ohjeeni eivät ole kuitenkaan mistään kirjoista opittuja vaan käytäntö on se paras opettaja.

Keskityin nyt vain muutamaan asiaan, joissa voi säästää, niitä on toki miljoonia muitakin osa-alueita.

Ruoka

Jokaisen tulee joskus syödä, sehän on selvä. On kuitenkin vissi ero siinä missä syö ja mitä syö (ja miten syö.)

* Tonnikala ei ole halpa, jos sitä syö monta purkkia viikossa (sivuruokana tms.) mutta "oikein" hyödynnettynä se on halpa. Voisinkin esitellä teille tonnikalapastan ohjeen, joka on halpa. Hinnat ovat minun lähikauppani halvimmat, joten ne voi toki vaihdella kaupasta toiseen, mutta saatte nyt jonkun käsityksen missä summissa kuljetaan.

Tonnikalapasta

1 prk ruokakermaa (66 cnt)
1 prk tonnikalaa hiutaleina (85cnt) ketsuppia pippuria pennepastaa (1 pss 1€)

1. Laita 2-3 dl pastaa kiehumaan/syöjä/päivä.
2. Kaada ylim. vedet tonnikaloista ja iske kattilaan, kaada ruokakerma ja mausteet. Itsehän hyödynsin pippurina Hesen jotain pippuripussia..
3. Keitä makaroneja n. 12 min ja anna kastikkeen kiehua pari min.

Kastikkeesta riittää siis 3 päiväksi ja makaronia kukin keittää oman makunsa mukaan tuon 2-3dl/pvä/hlö.

Ruoan hinta kolmelle pvälle: n. 2,5 €.

* Kaikkihan sen varmaan tietävätkin, mutta kotiruoka on halvempaa. Täten opiskelijan ei kannata joka viikko käydä ulkona syömässä (jos ei sitten satu omistamaan ruokailuseuraa joka tahtoo tarjota..)

* Leivo ja pakasta! Varsinkin näiden elintarvikealan lakkojen aikana on kätevääkin tehdä itse silloin kun on aikaa. Harmittavan useissa opiskelijabokseissa ei ole kunnon pakastinta vaan pelkkä lokero, mutta jos sinä omistat pakastimen, niin hyödynnä sitä! Valmiiksi paistettuja pullia yms. ei kannata kaupasta ostaa ollenkaan. Juustokimpaleen voi ihan hyvin pistää useampaan osaan ja hyödyntää vain yhden/vko. Samoin tarjoukset tietenkin kannattaa hyödyntää ja lihat yms. pakastaa hyvissä ajoin ennenkuin ne pilaantuvat jääkaappiin.


* Hyödynnä kauppojen omia merkkejä. Rainbow, Xtra, Pirkka.. Se oikeasti kannattaa! Useimmat esim. Pirkan tuotteista on tehty samoissa tehtaissa vastaavien kalliimpien merkkejen kanssa ja voittoaan kauppojen omat merkit eivät kerää sillä, että tekisivät huonompia tuotteita/tuotteensa halvemmista aineista vaan nimenomaan siitä, että he eivät mainosta tuotteitaan.

* Herkut on yllättävän kalliita, varsinkin jos niitä tulee ostettua usein.. Laske vaikka, että ostat jokapäivä suklaapatukan sen sijaan, että ostaisit kerran viikossa karkkipussin. Jälkimmäinen on luultavammin halvempaa.

* Maito on yllättävän kallista jos sitä juo aina ruoan kanssa. Kivaa tai ei, nykyään monet limsat ja mehut ovat halvempia litrahinnaltaan ja se näkyy ainakin minun ruokajuomieni valinnassa.

* Puurot ja keitot on halpoja.



Liikkuminen

* Selvää on, että omalla autolla kulkeminen on se kallein vaihtoehto sekä luonnon, että kukkaron kannalta.

* Jos on pakko käyttää jalkojen sijaan jotain muuta kulkuneuvoa, hanki bussikortti. Yksittäiset kalliimmalla ostetut matkat tulevat ennenpitkää hyvinkin kalliiksi.

* Pyörä/jalat ovat tietenkin kukkaroystävällisimpiä tapoja liikkua. En ymmärrä ihmisiä jotka liikkuvat autolla päivät ja illalla sitten juoksevat tuolla lenkkiä. Hyötyliikunta siis kunniaan.


* Juna on halvempi kuin bussi, varsinkin ilman bussikorttia liikuttaessa paikallisliikenteessä.

Vaatteet ja muu ostaminen

* Oon tosi jäävi puhumaan tästä asiasta, koska teen itse usein ihan päinvastoin, vaikka tiedän miten pitäisi tehdä, että tulisi halvemmaksi, mutta siis sanonta "ei makeaa mahan täydeltä" pätee hyvin ostamiseen. Jos tahdot säilyttää ns. ostamisen tunteen (kuten meillä materialisteilla on tapana), niin älä osta kaikkea kerralla vaan pienissä erissä. Täten saat ostaa useammin, mutta tavaramäärä (ja täten käytetty rahamäärä) pysyvät samana.

* Sanomattakin on selvää, että tarkkaile tarjouksia, mutta älä osta tarjouksesta sellaista mitä et normaalihintaisenakaan ostaisi (jos ei ostamattomuuden syy sitten ole nimenomaan se kallis hinta).



Säästäminen

* Hanki kolikkopossu. Itse pistän possuuni kaikki 50 senttiä pienemmät rahat. Possusta ei sitten lainata, paitsi hätätapauksessa.

* Sovi viikko/kuukausiraha ruoan yms. suhteen. Voit aloittaa esim. 15 e:sta ruoan suhteen viikkorahana ja katso miten se riittää. Pieni nuukistelu kuuluu opiskelijaelämään, mutta jos tuntuu hankalalta niin 20 e on jo hieman realistisempi tavoite. Toki jos hyödyntää hyvin omia keittotaitojaan ja tekee usein tonnikalapasta-tyylisiä säästöruokia eikä mussuttele turhia herkkuja, niin 15 e riittää mainiosti viikon ruokiin (ruokarahaan lasken itselläni myös pesuaineet yms.)

* Älä käy kaupassa nälkäisenä.

* Älä käy kaupassa tekemässä ns. viikko-ostoksia, tulee paljon kalliimmaksi kuin se, että käyt ostamassa jotain silloin kun tarvitset.

* Tee ostoslista ja noudata sitä.

* Osta usein ostettavat asiat halvemmalla ja panosta enemmän niihin, joita et osta usein. Esim. itse ostan halvinta mahdollista kynsilakanpoistoainetta, mutta hammastahnoista en valitse sitä halvinta merkkiä.

* Tee itse. Mitä tähän nyt vois muuta sanoa..


Siinä pieniä niksejä halvempaan arkeen.

Oliko vinkeissä mitään uutta vai oliko kaikki selvää jo entuudestaan? Kerrohan toki myös omat säästövinkkisi! :]