perjantai 7. toukokuuta 2010

Tarkan markan opiskelija

Lupasin silloin joskus tehdä yliopisto-opiskelusta ja -elämästä postauksen ja ajattelin aloittaa sen näinkin kepeällä aiheella kuin "Miten tulet toimeen säälittävällä opintotuella?"

Jokainen on varmaan kuullut ns. penninvenyttäjän käsi-/keittokirjasta. Ohjeeni eivät ole kuitenkaan mistään kirjoista opittuja vaan käytäntö on se paras opettaja.

Keskityin nyt vain muutamaan asiaan, joissa voi säästää, niitä on toki miljoonia muitakin osa-alueita.

Ruoka

Jokaisen tulee joskus syödä, sehän on selvä. On kuitenkin vissi ero siinä missä syö ja mitä syö (ja miten syö.)

* Tonnikala ei ole halpa, jos sitä syö monta purkkia viikossa (sivuruokana tms.) mutta "oikein" hyödynnettynä se on halpa. Voisinkin esitellä teille tonnikalapastan ohjeen, joka on halpa. Hinnat ovat minun lähikauppani halvimmat, joten ne voi toki vaihdella kaupasta toiseen, mutta saatte nyt jonkun käsityksen missä summissa kuljetaan.

Tonnikalapasta

1 prk ruokakermaa (66 cnt)
1 prk tonnikalaa hiutaleina (85cnt) ketsuppia pippuria pennepastaa (1 pss 1€)

1. Laita 2-3 dl pastaa kiehumaan/syöjä/päivä.
2. Kaada ylim. vedet tonnikaloista ja iske kattilaan, kaada ruokakerma ja mausteet. Itsehän hyödynsin pippurina Hesen jotain pippuripussia..
3. Keitä makaroneja n. 12 min ja anna kastikkeen kiehua pari min.

Kastikkeesta riittää siis 3 päiväksi ja makaronia kukin keittää oman makunsa mukaan tuon 2-3dl/pvä/hlö.

Ruoan hinta kolmelle pvälle: n. 2,5 €.

* Kaikkihan sen varmaan tietävätkin, mutta kotiruoka on halvempaa. Täten opiskelijan ei kannata joka viikko käydä ulkona syömässä (jos ei sitten satu omistamaan ruokailuseuraa joka tahtoo tarjota..)

* Leivo ja pakasta! Varsinkin näiden elintarvikealan lakkojen aikana on kätevääkin tehdä itse silloin kun on aikaa. Harmittavan useissa opiskelijabokseissa ei ole kunnon pakastinta vaan pelkkä lokero, mutta jos sinä omistat pakastimen, niin hyödynnä sitä! Valmiiksi paistettuja pullia yms. ei kannata kaupasta ostaa ollenkaan. Juustokimpaleen voi ihan hyvin pistää useampaan osaan ja hyödyntää vain yhden/vko. Samoin tarjoukset tietenkin kannattaa hyödyntää ja lihat yms. pakastaa hyvissä ajoin ennenkuin ne pilaantuvat jääkaappiin.


* Hyödynnä kauppojen omia merkkejä. Rainbow, Xtra, Pirkka.. Se oikeasti kannattaa! Useimmat esim. Pirkan tuotteista on tehty samoissa tehtaissa vastaavien kalliimpien merkkejen kanssa ja voittoaan kauppojen omat merkit eivät kerää sillä, että tekisivät huonompia tuotteita/tuotteensa halvemmista aineista vaan nimenomaan siitä, että he eivät mainosta tuotteitaan.

* Herkut on yllättävän kalliita, varsinkin jos niitä tulee ostettua usein.. Laske vaikka, että ostat jokapäivä suklaapatukan sen sijaan, että ostaisit kerran viikossa karkkipussin. Jälkimmäinen on luultavammin halvempaa.

* Maito on yllättävän kallista jos sitä juo aina ruoan kanssa. Kivaa tai ei, nykyään monet limsat ja mehut ovat halvempia litrahinnaltaan ja se näkyy ainakin minun ruokajuomieni valinnassa.

* Puurot ja keitot on halpoja.Liikkuminen

* Selvää on, että omalla autolla kulkeminen on se kallein vaihtoehto sekä luonnon, että kukkaron kannalta.

* Jos on pakko käyttää jalkojen sijaan jotain muuta kulkuneuvoa, hanki bussikortti. Yksittäiset kalliimmalla ostetut matkat tulevat ennenpitkää hyvinkin kalliiksi.

* Pyörä/jalat ovat tietenkin kukkaroystävällisimpiä tapoja liikkua. En ymmärrä ihmisiä jotka liikkuvat autolla päivät ja illalla sitten juoksevat tuolla lenkkiä. Hyötyliikunta siis kunniaan.


* Juna on halvempi kuin bussi, varsinkin ilman bussikorttia liikuttaessa paikallisliikenteessä.

Vaatteet ja muu ostaminen

* Oon tosi jäävi puhumaan tästä asiasta, koska teen itse usein ihan päinvastoin, vaikka tiedän miten pitäisi tehdä, että tulisi halvemmaksi, mutta siis sanonta "ei makeaa mahan täydeltä" pätee hyvin ostamiseen. Jos tahdot säilyttää ns. ostamisen tunteen (kuten meillä materialisteilla on tapana), niin älä osta kaikkea kerralla vaan pienissä erissä. Täten saat ostaa useammin, mutta tavaramäärä (ja täten käytetty rahamäärä) pysyvät samana.

* Sanomattakin on selvää, että tarkkaile tarjouksia, mutta älä osta tarjouksesta sellaista mitä et normaalihintaisenakaan ostaisi (jos ei ostamattomuuden syy sitten ole nimenomaan se kallis hinta).Säästäminen

* Hanki kolikkopossu. Itse pistän possuuni kaikki 50 senttiä pienemmät rahat. Possusta ei sitten lainata, paitsi hätätapauksessa.

* Sovi viikko/kuukausiraha ruoan yms. suhteen. Voit aloittaa esim. 15 e:sta ruoan suhteen viikkorahana ja katso miten se riittää. Pieni nuukistelu kuuluu opiskelijaelämään, mutta jos tuntuu hankalalta niin 20 e on jo hieman realistisempi tavoite. Toki jos hyödyntää hyvin omia keittotaitojaan ja tekee usein tonnikalapasta-tyylisiä säästöruokia eikä mussuttele turhia herkkuja, niin 15 e riittää mainiosti viikon ruokiin (ruokarahaan lasken itselläni myös pesuaineet yms.)

* Älä käy kaupassa nälkäisenä.

* Älä käy kaupassa tekemässä ns. viikko-ostoksia, tulee paljon kalliimmaksi kuin se, että käyt ostamassa jotain silloin kun tarvitset.

* Tee ostoslista ja noudata sitä.

* Osta usein ostettavat asiat halvemmalla ja panosta enemmän niihin, joita et osta usein. Esim. itse ostan halvinta mahdollista kynsilakanpoistoainetta, mutta hammastahnoista en valitse sitä halvinta merkkiä.

* Tee itse. Mitä tähän nyt vois muuta sanoa..


Siinä pieniä niksejä halvempaan arkeen.

Oliko vinkeissä mitään uutta vai oliko kaikki selvää jo entuudestaan? Kerrohan toki myös omat säästövinkkisi! :]

3 kommenttia:

 1. Kiva postaus tässä, tykästyin. Eihän näissä kummemmin mitään uutta ollut, mutta hyviä arkipäivän niksejä 8). Peruskoululaisena minä en näitä vielä tarvitse, mutta ehkä jo parin vuoden päästä~

  VastaaPoista
 2. Ooh, juuri mitä tarvitsin. Onko se ihan kauhean outoa jos on innoissaan säästäväisestä opiskelijaelämästä? :D Kiva blogi muuten, luin muitakin merkintöjä ja lisäsin kirjanmerkkeihin :)

  VastaaPoista
 3. Anonyymi: Kiitos, toivottavasti vinkeistä oli apua, vaikka sitten tulevaisuutta ajatellen. :]

  Anonyymi: Ei se outoa ole, kaiken kurjuuden keskellähän se on tosi mielenkiintoista aikaa. ;D Niin ja tervetuloa lukemaan Sonnelaa! :]

  VastaaPoista

Asialliset kommentit ovat aina tervetulleita! :)