Kynsiharrastajan sanakirja

Tähän tulen keräämään kynsiharrastukseen liittyvää sanastoa! Jokin sana askarruttaa, etkä löydä sitä sanastosta? Kerro minulle siitä!

Huomioi!

Nämä sanat ovat minun selittämiäni, joten jossain muualla käsitys saattaa jostakin sanasta olla toisenlainen ja näille sanoille ei välttämättä edes ole oikeaa merkitystä missään. Olen yrittänyt saada selityksistä toki mahdollisimman oikeat ja neutraalit. Sanaston sanat on myös vapaasti suomennettu minun toimestani, kaikille sanoille ei ole vakiintunutta sanastoa olemassa.

0-9

2 in 1 tai 3 in 1 -kynsilakat = Kynsilakkoja, joiden markkinoidaan sisältävän sekä aluslakan, päällyslakan että kynnenkovettajan/vahvistajan. Oma näkemykseni on, että nämä eivät voi mitenkään järkevästi toimia kaikissa kolmessa tehtävässä yhtäaikaa, lakat voivat kyllä olla esim. hyviä aluslakkoja, mutta eivät kyllä sitten päällyslakkoja. Perustelen tätä sillä, että aluslakalla on tehtävänä olla nahkea, kiinnittää värilakka itseensä ja suojata kynttä värjäytymiltä, kun taas päällyslakka ei saa olla nahkea, vaan on kiiltävä ja estää kolhuilta, tasoittaa lakkauksenpintaa yms. "Kiiltävä", tarttumaton päällyslakka ei vaan voi olla hyvä kiinnittämään värilakkaa itseensä aluslakan tavoin.
3D-koristeet = 3D-koristeet ovat isoja, kolmiulotteisia koristeita, joita nähdään useimmin pitkien rakennekynsien kanssa.

A

accent manicure (suom. aksenttimanikyyri) = kts. aksenttimanikyyri
akryylimaalit =Vesiliukoisia maaleja, joita käytetään mm. kynsien koristeluun ja joille tulee hankkia omat siveltimet. Maaleja voi sekoittaa keskenään halutun värin saamiseksi ja lakkauksen voi pyyhkiä veteen kostutetulla paperilla ennen kuivamista. Maalaukset vaativat päälleen päällyslakan. Akryylimaalailuja löydät esim. täältä.
aksenttimanikyyri (engl. accent manicure) =  Lakkaus, jossa yhdestä kynnestä tehdään erilainen kuin muista kynsistä, eli tätä kynttä nimensä mukaisesti korostetaan. Usein näkee lakkauksia, joissa nimettömän kynsi on erilainen kuin muut kynnet.
aluslakka (engl. base coat) = Aluslakka, eli kynsilakka, joka laitetaan ihan ensimmäiseksi ennen värilakkoja, niiden alle. Aluslakka pitää värilakan paremmin paikoillaan ja estää värjääntymiä (esim. sinisestä/vihreästä lakasta) muodostumasta. Aluslakka ei estä kynsien kellertymistä.
appelsiinipuutikku (engl. orange wood stick) = Puinen tikku, jolla on kynsienhoidossa monia tehtäviä. Appelsiinipuutikulla voi esim. työnnellä kynsinauhoja, siistiä kynsien yli meneviä lakkoja ennen kuivumista, muotoilla vesimarmoroinnissa lakkoja, kiinnittää kirkkaan lakan avulla strasseja kynsille jne.

B


baby boomer = Koristelutyyli, jossa ranskalainen manikyyri tehdään liukuvasti ja utuisen näköiseksi
bald spots (suom. kaljut kohdat) = Ilmiö, jossa jokin kynsilakka jättää kaljuja kohtia lakattaessa, eli ei peitä kunnolla.
base coat (suom. aluslakka) = kts. aluslakka
brush strokes (suom. siveltimen jäljet, siveltimen vedot) = Ilmiö, jossa jokin lakka (yleensä metalliset lakat) levitettäessä jäävät raidallisen näköiseksi, sillä sivellin jättää metalliseen lakkaan vetojäljet.
bufferviila = Itse käytän kyseistä nimitystä viilasta, jossa on enemmän kuin yksi karkeustaso. Eli yhdessä samassa viilassa on esim. 4 eri karkeustasoa ja niillä on eri tehtävät, esim. tasoittaa, siloittaa, valmistaa kiillotukseen sekä kiillottaa ja näitä tasoja käytetään tietyssä järjestyksessä ja saadaan sileät kynnet.

C

Cesars = CesarsShop, suomalainen kynsitarvikkeiden nettikauppa
China Glaze/ChG/CG = China Glaze, kynsilakkamerkki, Suomessa myyjänä toimii mm. CesarsShop
Color Club/CC =  Color Club, kynsilakkamerkki, Suomessa myyjänä toimii CesarsShop
crackle/graffiti = Kynsilakan koostumus, kynsilakka halkeilee toisen lakan päälle laitettaessa, esim. täällä esimerkkejä.
creme = Kynsilakan koostumus, maitomainen, ei sisällä mitään hippusia tai glittereitä. Esim. China Glazen Up & Away -kokoelma
cuticle remover (suom. kynsinauhakuorinta) = Kts. kynsinauhojen kuorinta-aine

D

dazzling = Yleisnimitys kynsikoristeille, jotka ovat pienehköjä, eri muotoisia ja yleensä kimmeltävät, eivätkä ole kovin ulkonevia. Esimerkiksi tähden tai sydämen muotoiset dazzlingit.
drag marbling (suom. kuivamarmorointi) = Kts. kuivamarmorointi
dotting tool (suom. pilkutin) = Työkalu, jossa on pallo päässä. Dotting toolilla tehdään esim. palloja ja käytetään apuna strassien asettelussa. Kuva.
duochrome/multichrome (suom. kaksoismetalliväri/monimetalliväri) = Kynsilakan koostumus. Duochromet ovat lakkoja, joissa on eri valossa katsottuna kahta erilaista väriä. Esim. Models Ownin Beetle Juice -kokoelma. Multichromet ovat kynsilakkoja, joissa on eri valoissa katsottuna useampaa kuin kahta eri väroä.
dupe (suom. duplikaatti, kaksoiskappale) = Dupe, duplikaatti, eli se, kun kaksi kynsilakkaa ovat sävyltään ja lopputulokseltaan täysin samanlaiset, eli dupet. Esim. Orly Halley's Comet & OPI Catch Me In Your Net & Zoya Charla ovat kaikki dupeja toisilleen.
dust (suom. glitterpöly, glittertomu) = Glittermuoto, joka on hyvinhyvinhyvin pientä pölyä.

E

e-tailer (suom. nettikauppias) = Lyhyesti: nettimyyjä/nettikauppa.
eBay = eBay.com, ulkomaalainen nettihuutokauppa. Tuto kaupasta tässä.

F

fauxnad = kuten Konad, mutta nämä ovat halpoja, merkittömiä laattoja. Kts. Konad
fimo = Fimot ovat massasta valmistettuja kynsikoristeita, joita myydään pötköinä ja viipaleina. Yhdestä pötköstä saa leikattua terävällä veitsellä noin 50-100 viipaletta. Fimot ovat hyvin taipuisia ja ohuita. Fimoja myydään eri kuvioissa, yleisimpinä erilaiset kukat ja hedelmät. Esimerkkejä fimolakkauksista täällä.
flakies = Kynsilakan koostumus. Flakies-lakassa on yleensä jellypohja tai muu läpinäkyvä pohja ja siellä uiskentelee paljon pieniä flakieseja, eri väreissä ja kulmissa kiilteleviä hippusia. Esim. Essie - Shine Of Times ja monet Nfu Oh -merkin Opal -sarjan lakat ovat flakieseja.
foil = Kynsilakan koostumus, jossa on paljon shimmeriä/glitteriä ja metallinen pohja.
folio = Kynsille voidaan laittaa erilaisia folioita, eli koko kynnen peittäviä koristeita, joissa on kiiltävä, foliomainen pinta.
foliotekniikka = Kynsilakkojen poistamisessa apuna käytettävä tekniikka. Foliotekniikassa pienet palat vanulappua kostutetaan kynsilakanpoistoaineella ja painetaan kynnelle, jonka jälkeen laput kiedotaan ihan tavallisella pienellä palalla alumiinifoliota mahdolisimman tiukkaan pakettiin ja annetaan vaikuttaa 5-10 min. Kynsiä hierotaan sormilla ja poistetaan folio ja sen mukana vanulapun palat, jolloin kynsilakat ovat tarttuneet vanulappuun, eikä hinkkaavaa kynsilakkojen poistomenetelmää tarvita. Kts. kuvallinen tutoriaali tästä.
frost (suom. huurre) = Kynsilakankoostumus, jossa paljon shimmeriä, nämä erottaa shimmereista siinä, että ovat hyvin alttiita siveltimenjäljille. Frost ja Pearl ovat lähellä toisiaan koostumuksissa, itse miellän pearlit vaaleansävyisiksi lakoiksi joissa shimmer on myös vaaleaa. Esim. helmiäisen valkoinen Wild and Mild C U Soon on Pearl.

G

geelilakkaus = Luonnonkynsille tehtävä ns. kestolakkaus, joka tehdään geelilakoilla ja kuivatetaan uv-uunissa kestäväksi. Kesto n. 2-4 viikkoa, lue lisää geelilakkauksesta täältä.
glassflecked =  Kynsilakan koostumus, joka on kimmeltävä ja jossa seassa vähän niinkuin lasinpalasia esim. China Glaze Endurance. Vaikea poistaa kynsiltä.
glitter =  kynsilakan koostumus, jossa usein läpikuultava pohja (ei aina) ja säihkyviä erimuotoisia glittereitä esim. China Glaze Eye Candy -kokoelma
glittersandwitch (suom. kerrosvoileipälakkaus) = Koristelutyyli, jossa lakataan ensin kynsi jollain pohjavärillä, sen päälle jokin näyttävä glitterlakka ja sen päälle vielä jokin ohut lakka, niin että glitterit jäävät lakan väliin mutta näkyvät sieltä silti hieman.

H

half moon =  Kts. puolikuu
halppislakka/pulilakka = Halvemman hintaluokan/imagon kynsilakat, esim. Maybelline, Models Own, Wild and Crazy
helmenpuolikkaat = Kynsiin laitettavia koristeita, muodoltaan muovisia puolikkaita helmiä.
hex-(glitter) =  Glittermuoto, hexagonin eli kuusikulmion muotoinen. Näitä voi olla erillisenä koristeena tai sitten jonkin lakan seassa. Esim. China Glaze - Doll House on hex-glitterlakka.
high-end/salonkilakka =  Kalliimpien merkkien/imagojen kynsilakat. Esimerkiksi OPI, Color Club, Chanel, China Glaze..
hoitolakka = Itse miellän hoitolakoiksi kynnenkovettajat, -vahvistajat, -kirkastajat, erilaiset beautylakat yms. Eli lakkoja, joilla on jokin hoitava funktio.
hologrammi/holo = Kynsilakan koostumus. Holot säihkyvät auringonvalossa kaikissa sateenkaaren väreissä. Esim. China Glaze - Omg!-kokoelma Hololakat jaetaan lopputuloksen mukaan scattered holoihin ja linear holoihin, scattereista esimerkkinä esim. Catherine Arleyt ja linear holoja ovat China Glazen OMG-kokoelman lakat.
hologrammiglitter/shimmer = Kynsilakankoostumus/koristeluglitter. Eri asia kuin holo, holo on kynsilakankoostumus, jossa koko lakka on säihkyvää hologrammia, hologrammiglitterlakka on lakka, jossa on esim. shimmer tai jellypohja ja sisältää säihkyvää hologrammista glitteriä. Esim. Wet N Wild - Hannah Pinktana (hologlitter) ja China Glazen Fairy Fust (holoshimmer)
H2TB Head2ToeBeauty, ulkomaalainen kynsilakkojen nettikauppa
HTF = Hard To Find -kynsilakka, eli kynsilakka, jota on vaikea löytää tai joita ei ole yleensä nettikauppojen valikoimissa, vaan löytyy esim. eBaysta tai HTF-lakkoja myyviltä kaupoilta. Yleensä HTF -lakat ovat niitä joiden valmistus on lopetettu/ollaan lopettamassa tai ovat muuten vähissä ja vaikeammin saatavilla.

I

indiekynsilakka = (Indie = independent = vapaa, riippumaton, itsenäinen)
Indielakka on yhteisnimitys kynsilakoille, joita valmistavat usein pienet yritykset/yhteisöt, monesti valmistajana toimivat toiset kynsiharrastajat. Indielakoilla on pienempi jakelu kuin isompien merkkien kynsilakoilla ja niitä usein valmistetaan vain muutamia kappaleita kerrallaan myyntiin. Etsy on sivusto, josta kannattaa etsiä indielakkalöytöjä eri valmistajilta!
irtoglitter = Yleensä purkeissa tai pusseissa myytävää glitteriä, jota käytetään rakennekynsillä, mutta myös luonnonkynsillä. Irtoglittereitä myydään eri kokoisina ja muotoisina kts. myös hakusanat dust ja hexglitter.

J

jelly = Kynsilakan koostumus. Jelly-lakat ovat usein huonoja peittämään ja jättävät kiiltävän, hillomaisen pinnan. esim. Color Club Red-ical Gypsy

K

keltaisuus kynsissä = Johtuu siitä, että kynsissä on usein kynsilakkaa. Keltaisuutta ei voi estää aluslakalla ja siihen auttaa  (oman kokemukseni mukaan) vain mekaaninen poisto, eli viilaus.
kestolakkaus = Kts. geelilakkaus
Konad = Tuotemerkki, jonka tunnetuimpana tuotteena ovat kuvalaatat. Kuvalaatoilla saa erikoislakkojen kanssa siirrettyä kuvioita suoraan kynnelle. Lisää Konadista täällä.
kuivakukat = Kuten nimestä arvata saattaa, kuivattuja kukkia. Näitä käytetään kynsien koristelussa, ne usein upotetaan geelin sisään, mutta niitä voi käyttää myös luonnonkynnellä. Vaativat hellävaraisuutta, luonnonkukat voivat mennä helposti rikki. Tässä esimerkki kuivakukista luonnonkynnellä.
kuivamarmorointi = Koristelutyyli, jossa ilman vettä, märillä kynsilakkapisaroilla muodostetaan kuvioita vetämällä esim. tikulla, ennenkuin ne ehtivät kuivaa kynnelle.
kynsilakanohennusaine (engl. thinner) = Sisältää kynsilakalle tärkeitä aineita, jotka kynsilakoista haihtuvat iän myötä pois. Käytä tätä kynsilakkojen ohentamiseen, älä kynsilakapoistoainetta!
kynsinauha = Kynttä ympäröivä, kynnen alareunasta kasvava ihokerros, joka tuppaa kasvamaan kynnen päälle. Tämän voi kuoria pois kynsinauhojen kuorinta-aineella.
kynsinauhojen kuorinta-aine (engl. cuticle remover) = Käytetään kynsinauhan kemialliseen kuorintaan, niin kynsinauha ei kasva kynnen päälle.
kynsinauhaöljy (engl. cuticle oil) = Kynsinauhoille tarkoitettu öljy, tulee usein joko lasisessa pullossa taikka kynämallisena. Tätä kannattaa sivella aina kynsinauhoille ja kynsille kun vain muistaa.
kynsitippi = Yleisesti nimitys rakennekynsien teossa käytettäville muovisille osille, jotka tulevat kynnen kärkeen pidennyksiksi. Termiä tippi voidaan käyttää kuvaamaan myös luonnonkynnen valkoista osaa, joka kasvaa sormenpään yli.

L

lasiviila (engl. glass file) = Lasinen kynsiviila, jonka etuina ovat hygieenisyys (viilan voi pestä) ja pitkäikäisyys (jollet mene ja tiputa lattialle), sillä kunnon viila ei kulu loppuun, kuten paperiviilat.
leadlight = Koristelutyyli, jossa leimauksen jälkeen kuvio väritetään ns. tint-kynsilakoilla, eli läpikuultavilla, jellytyylisillä kynsilakoilla.
leimaus = Koristelutyyli, jossa kuvalaatalle asetetaan lakkaa ja syntynyt lakkakuvio siirretään kumimaisen stamperin avulla kynnelle. Kts. Konad
linear holo (suom. viivahologrammilakka) = Kts. hologrammi/holo
liukuvärjäys (engl. gradient) = Koristelutyyli, jossa keittiösienellä tuputetaan värillisiä kynsilakkoja alustalta kynnelle halutun tuloksen aikaansaamiseksi. Katso tuto tästä tai videona tästä.

M

magneettilakka = Kynsilakan koostumus. Kynsilakkaan on lisätty aineita, jotka reagoivat magneettiin, joten magneetin avulla märän kynsilakan päälle syntyy tietty kuvio magneetista riippuen. Esim. China Glazen Magnetix -kokoelma
matta (engl. matt/matte) = Kynsilakan koostumus. Matta on kynsilakka, joka kuivaa mattapintaiseksi, eli pinta ei kiillä tai heijasta väriä/valoja. Kts. myös termi suede.
metallic (suom. metallinen kynsilakka) = Kynsilakan koostumus, jossa metallinen pinta. Erityisen usein metallic-lakkoja näkee metallien väreissä, eli kultaisena ja hopeana yms, mutta periaatteessa kaikkia värejä on saatavilla.
microhelmi = Koristelutuote. Microhelmet ovat pienen pieniä, värikkäitä ja metallisen oloisia helmiä, joita käytetään koristelussa. Pienempiä kuin helmenpuolikkaat ja täysin pyöreitä.
mix & match = Koristelutyyli, jossa kynsille yhdistetään erilaisia lakkoja ja koristeluja. Jokainen kynsi voi siis olla täysin erilainen toisiinsa nähden. Lisäksi kynnet noudattavat jotain yhteistä linjaa esim. värien suhteen, joten ne soveltuvat toisiinsa
MO = Models Own, kynsilakkamerkki.

N

nail art -lakka (suom. koristelulakka) = Kynsilakka, joka on tarkoitettu kynsitaiteiluun. Nail Art -lakoissa on pitkä ja ohut sivellin, jolla voi helpommin vetää viivoja ja tehdä tarkkaa työtä.
negative space manicure = Lakkaustyyli, jossa osa omaa paljasta kynttä jää näkyville
neon = kynsilakan koostumus, neonit on kirkkaan värisiä, usein kuivavat mattapintaisiksi esim. China Glazen Poolside -kokoelma
niitit = Metallisia kynsikoristeita eri muodoissa. Niitit voivat olla metallinvärisiä ja kiiltiäviä tai esimerkiksi mattapintaisia ja neonvärisiä.

O

ombre = Tässä esimerkki ombre-manikyyristä. Ombre-termi voidaan käsittää kolmella eri tavalla:
1. Manikyyri, jossa kaikki viisi kynttä lakataan yhdellä kynsilakalla samasta sävyperheestä, edeten vaaleimmasta tummimpaan, esim. mintunvihreä peukalossa ja tumma vihreä pikkurillissä ja muiden sormien lakat siltä väliltä.
TAI
2. Manikyyri, jossa kaikki viisi sormea ovat eri värisiä, aloittaen valkoisesta esim. peukalossa ja päättäen mustaan kynsilakkaan pikkurilissä. Lakkaus voidaan tehdä yhdellä kynsilakalla siten, että sen sekaan sekoitetaan valkoista ja mustaa lakkaa jotta saadaan eri sävyjä samasta sävyperheestä tai sitten käytetään viittä eri lakkaa samasta sävyperheestä.
TAI
3. Liukuvärjäys. Kts. tarkemmin kohdasta liukuvärjäys
one stroke (suom. yhden vedon tyyli) = Akryylimaaleilla ja siveltimellä toteuttava koristelutyyli, jossa yhdellä siveltimen vedolla saadaan yhdistettyä liukuvasti toisiinsa kaksi sävyä.

P

pikakuivattava (päällyslakka) = Nopeasti kuivuva päällyslakka, jonka tehtävänä on kuivattaa alla olevat kynsilakkakerroksetkin nopeammin. Tätä voi käyttää ihan normaalin päällyslakan tapaan, ei tarvita erillistä päällyslakkaa lisäksi.
pearl = Kts. frost
pulilakka = Kts. Halppislakka
puolikuu (engl. half moon) = Kynsienlakkaustyyli, jossa kynsien alareunaan jätetään puolikkaan pallon/kuun muotoinen alue joka joko lakataan eri väriseksi tai jätetään kokonaan lakatta. Tässä kuva.
päällyslakka =  Kts. top coat

R

ranskalainen manikyyri/ranskis = Perinteisesti ranskalainen manikyyri tarkoittaa luonnollisen väristä, läpikuultavaa beigeä/vaaleanpunaista kynsilakkaa + valkoista kynnen kärkeä. Ranskalainen manikyyri voidaan tehdä joko niin, että ensin tehdään valkoinen kynnen kärki valkoisella kynsilakalla ja sitten koko kynnelle hempeä ja läpikuultava luonnollinen lakka. Itse teen ranskalaisen manikyyrin siten, että ensin laitan alle hempeän lakan ja sitten vasta tippiosan valkoisella. Nykyään ranskalainen manikyyri on ulottunut tarkoittamaan lähes kaikkia manikyyrejä, joissa kynnen kärkiosa on eri värinen kuin alla oleva lakka.
ridgefiller (suom. tasoittava aluslakka) = Aluslakka, jonka tehtävä on tasoittaa kynnen pintaa. Ridgefillerit ovat usein valkoisia tai vaaleanvärisiä.
ruffian manikyyri = Koristelutyyli, joka on ikäänkuin käänteinen ranskalainen manikyyri, sillä kynnen alaosaan lakataan kaareva osa. Kts. lisää

S

scattered holo (suom. hajahologrammilakka) = Kts. hologrammi/holo
sheer (suom. läpikuultava) = Kynsilakan koostumus. Sheer on yleinen nimitys kynsilakoille, jotka ovat ohuita, eivätkä peitä kynttä kunnolla.
shimmer = Kynsilakan koostumus, lakassa on pienen pientä kimallusta, pienempiä kuin glitterit, eli ovat shimmeriä. Esim. China Glazen Ahoy!, Strawberry Fields, White Cap..
siirtokuvat (engl. water decals) = Kynsikoriste, joka kiinnitetään kynteen veden avulla. Katso tästä lisää.
simpukkamurska (engl. crushed shells) = Koristelutuote, jota myydään crushed shells/simpukkamurska-nimellä, vaikka onkin luultavimmin värjättyä, murskattua muovia. Näkee käytettävän erityisesti rakennekynsillä, luonnonkynsillä jää usein ikävän karheaksi top coatista huolimatta.
skittle = Koristelutyyli, jossa kaikki 5 kynttä kädessä lakataan eri värein ja toisinaan myös  koristellaan
skittlette = Vertautuu skittleen, mutta skittlettessä vähintään kaksi kynttä ovat samanlaiset lakoiltaan ja lisäksi koristeluiltaan.
splatter = Koristelutyyli, jossa käytetään apuna mieluiten löysiä kynsilakkoja, sekä mehupilliä. Alustalle kastetaan lakkaa, kastetaan pillin kärki siihen ja puhalletaan pillillä lakkaa kynsille. Esimerkki tässä.
sponging (suom. töpöttely) = Koristelutyyli, keittiösienellä tms. tehtävä töpöttely kynnelle. Alustalle kynsilakkaa -> kastetaan sientä siihen -> töpötellään kynnelle.
stamping decal = Koristeita, joita tehdään leimaamalla kuvio silikonimaton päälle ja värittämällä se kynsilakalla. Tämän jälkeen koristeen päälle lakataan lakkakerros ja kuvio siirretään kuivuneena kynnelle. Kyseessä on ikäänkuin itsetehty siirtokuva.
stiletto = Kynsien muoto, jossa kynnen kärjestä tehdään hyvin terävä ja pitkähkö. Stilettoa suositaan erityisesti rakennekynsissä. 
strassit (engl. rhinestones) = Kynsikoriste, ulkoneva, usein kiiltäväpintainen, eri muotoinen ja kokoinen. Esim. sydän, tähti, pyöreä, neliö, kolmio, kukka..
suede = Kynsilakan koostumus, kuten matta, mutta sisältää lisäksi shimmeriä, toisinkuin täysin matta lakka ei sisällä. OPI:lla on näitä suede-lakkoja, olisiko jopa ihan vaan OPI:n keksimä koostumus.
swatch (suom. kynsilakkanäyte, kynsilakkatestaus) = Kynsilakan esittely ilman kummempia koristeluita. Kynsilakka swatchataan joko kynsilakkakiekolle tai kynsille.

T

TD = TransDesign, ulkomainen kynsilakkojen nettikauppa
teippaus = Koristelutyyli, jossa teipin avulla saadaan rajattua kynnestä alueita, joille levitetään lakkaa tai pidetään jokin lakka piilossa lakkauksen ajan.
tekstuuri = Kynsilakan koostumus, tekstuurilakat jättävät nimensämukaisesti karheapintaisen tuloksen kuivuttuaan. Kuivuvat usein mattaisiksi, eivätkä vaadi päälleen päällyslakkaa.
thinner (suom. kynsilakan ohentaja) = kts. kynsilakan ohentaja
top coat (suom. päällyslakka) =  Päällyslakka, eli lakka, joka tulee värilakan päälle. Päällyslakan tehtävänä voi olla joko kuivattaa alemmat lakkakerrokset (pikakuivattava päällyslakka), tasoittaa lakan pintaa sekä antaa suojaa ja kestävyyttä lakkaukselle.
topper = Yleisnimitys kynsilakoille, joita on tarkoitus käyttää jonkin toisen kynsilakan päällä, niiden ei ole tarkoitus peittää kynttä yksinään käytettynä. Esimerkiksi monet glitterlakat ovat toppereita.
tuto (suom. ohjepostaus) = Tutoriaali, eli ns. apupostaus. Tutoissa kerrotaan esim. jokin koristelutyyli ja kerrotaan sanallisesti, kuvin tai videolla vaihe vaiheelta miten jokin koristelu tehdään.
two-way nail art -lakka (suom. kaksipäinen koristelulakka) = Nail art-lakka, jossa korkissa on kaksi päätä, ohut sivellinpää sekä hyvin ohut metallinen "putki"pää.
töpöttely = Koristelutyyli,  kts. sponging.

U

UV-uuni = Laite, jossa kuivatetaan esim. rakennekynnet tai geelilakkaukset UV-valon avulla. Uuneja on eri tehoisia ja tehoista riippuen kuivatuksen aika vaihtelee. Kts. geelilakkaus

V

vesimarmorointi (engl. water marbling) = Kynsien koristelutyyli, jossa huoneenlämpöistä vettä sisältävään astiaan tiputellaan lakkapisaroita, ne muotoillaan hammastikulla tms. ja kynsi painetaan veteen jolloin kuvio tarttuu kynteen. Esimerkkejä tuloksista täällä.
vinyylit = Taipuisia apuvälineitä kynsikoristeluun, joiden avulla voidaan rajata kynnelle tietty kuvio lakkaamista varten. Vinyylit ovat eräänlaisia sapluunoja tietyn kuvion saamiseksi, mutta vinyylejä voidaan käyttää myös tarrojen tapaan.
VNL (suom. näkyvä kynsiraja) = Visible Nail Line. Eli se ilmiö, kun kynsilakka on niin ohutta, että jättää näkyviin kynnen ja kynnen valkoisen osan välisen rajan, joka kuultaa kynsilakan läpi.
värilakka = Nimitys kynsilakalle, joka ei ole aluslakka eikä päällyslakka eikä hoitolakka.

W

water decals (suom. siirtokuvat) = kts. siirtokuvat
water marbling (suom. vesimarmorointi) = kts. vesimarmorointi
Wet n Wild/WnW = Kynsilakkamerkki
Wild and Crazy / Wild and Mild = Kynsilakkamerkki

Ö

öljykynsilakka = Tällä viitataan lähinnä OPI:n Black Spotted -nimiseen mustaan efektipäällyslakkaan. Kun se levitetään jonkin värilakan päälle, niin lakka tekee öljyläikkäisen efektin, katso kuva.