keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Kynsilakkapullojen vuosihuolto

Täh, että vuosihuoltoko? No mikä ettei. Autoja huolletaan vuosittain, ihmiset käyvät manikyyreissä ja kasvohoidoissa, miksi siis kynsilakkapulloja ei voisi huoltaa?

Miksi pulloja pitäisi huoltaa?

Eniten harmittaa, kun kesken lakkauksen huomaa, että ei elämä, tämä kynsilakkapullo ei aukene käsin, enkä nyt pysty kaivamaan pihtejä laatikon pohjalta kun kynnet on lakasta märät. Silloin tekisi mieli kirjoittaa itselleen pari muistutusta kynsilakkapullojen vuosihuollon tärkeydestä. Kannattaa siis huoltaa pulloja joskus ihan oman mielenrauhan säilyttämiseksi.

Tarvikkeet:

- Vanulappuja
- Vanupuikkoja
- Kynsilakanpoistoainetta
- Jokin apuväline jumiutuneiden kynsilakkapullojen avaamiseksi (esim. pihdit/vasara, mitä ikinä keksitkään..)

Idea
Käytännössä tarkoitus on siis käydä kaikki kynsilakkapullot läpi, avata ja katsoa, että pullot ovat siistejä ja helposti avattavissa.

Miten?

Tässä selostus miten minä hoidan vuosihuollon lakkapulloille:

1. Ensin käydään läpi kynsilakkamallikiekot ja lakkapullot sekä lista, jossa lakat on kiekoittain listattuna. Swatchataan uudet tai unohtuneet lakat kiekolle.


Tarvittaessa myös päivitetään listaa, jos jokin lakka on loppunut tai lähtenyt eteenpäin eikä löydy enää lakkavalikoimistasi. Tämä työvaihe saattaa olla järkevämpi tehdä koko vuosihuollon jälkeen mikäli epäilee, että useampia lakkoja lähtee roskiin katsauksen aikana.


2. Toisena sitten kun kiekot ja lista on katseltu läpi on aika siirtyä itse pulloihin. Otetaan pullo kerrallaan käsittelyyn avaamalla se (joko käsin tai jos ei aukene niin pihdeillä taikka radikaaleimmat tapaukset kaipaavat hiukan vasaraa)..


3. Tarkastetaan pullojen kierteet ja korkki, puhdistetaan vanulappujen ja kynsilakanpoistoaineen avulla.
Myös pullon yleinen ulkoasu katsotaan, minulla on tapana sotkea lakkapulloja varsinkin silloin kun vesimarmoroin kun kädet on lakassa.Katsotaan samalla myös lakan koostumus:


.. tarvittaessa kirjoitetaan listaa niistä, jotka kaipaavat thinneriä:


Kaikkia lakkoja ei välttämättä thinnerikään pelasta:


5. Niinpä pistetään osa lakoista sivuun kiltisti odottamaan viimeistä matkaansa, joka tässä minun tapauksessa tarkoittaa joko
a) pistetään pulloon hieman kynsilakanpoistoainetta ja huljutellaan, pistetään korkki kiinni ja jätetään liukenemaan. Annetaan jonkun aikaa vaikuttaa ja pestään vedellä puhtaaksi niin saadaan puhdas pullo vaikkapa frankeneille.
b) heitetään roskiin, edit: roskiin as in ei kuitenkaan roskakoriin tai piharoskiksiin vaan ongelmajätepisteisiin. ;) Tänne kuuluvat myös kynsilakanpoistoaineet ja muut liuottimia sisältävät jutut.

Tämän katsauksen tiimoilta 4 pulloa lähti pois valikoimista, 3 niistä frankeneita ja yksi niistä on Mavalan lakka.

Minun tapauksessani tämä operaatio kestää useamman päivän, kun en jaksa kerralla puhdistella kaikkia melkein 200 pulloa. Samantyyppinen huolto minulla on tapana tehdä koristelutarvikkeille (siveltimet, konad-laatat, konad-tarvikkeet yms.) aina silloin kun jaksan/muistan, vaikka pidänkin ne yleensä melko puhtaina.

Teettekö te kynsilakoillenne vuosihuoltoja?

PS. En voi koskaan mainostaa liikaa tätä teemalakkauskilpailua joka on käynnissä! Muistakaa osallistua, vaikkei vielä toki kiire ole! :)

48 kommenttia:

 1. joskus oon tehnyt huoltoja, mutten koskaan nois perusteellisesti :) Ehkä tämä olisi kannatavaa!

  VastaaPoista
 2. Itselläni noin 30 lakkaa eivät tarvitse huoltoa, koska käytän tasaisesti kaikkia (lähes tulkoon), mutta jos niitä ois enemmän niin toki pitäs tehä jonkinlaisia huoltoja.

  -> suunnittelemaan mahtikynnet teemalakkauskisaan

  VastaaPoista
 3. Kynsilakkoja ei tulisi heittää roskiin, ne kuuluvat ongelmajätteeseen :)

  VastaaPoista
 4. keijju: Heh! :D On se ainaki joskus hermoja säästävää. :]

  He11u: Hih, hyvä asenne! ;)

  Laura: Juu, ongelmajätteeseenhän ne liuottimia sisältävät nesteet viedään. :)

  VastaaPoista
 5. Sattuuko tuo hopeinen kuivanu glitterlakka olemaan Cesarsista tilattu koristelulakka?
  Omani kuivu pystyyn kahden käyttökerran jälkeen :(

  VastaaPoista
 6. ^^ Juu on. :/ Tuo on minun toinen tuommonen samanlainen ja kuivanu tollaseksi kanssa parin käytön jälkeen, outoa, kun se aiempi kesti mulla ihan loppuun asti ilman vastaavia ongelmia. :I Mulla on myös kultainen ja sininen tollanen ja ne on ihan kunnossa vieläkin. :o

  VastaaPoista
 7. Eiks noi cesarsin art lakt oo Art Clubin? Mulla on nimittäin kävi mustalle ja limekulta-sävyille samoin. Ärsyttävää

  Mä aina mietin, että pitäis tehdä tämä, koska mulla on monien pullojen kierteissä niin paljon lakkaa, että ne jämähtää ennen pitkään :D en vaan koskaan saa aikaiseksi. Toi pelkkä swatchaaminenkin on jo kamala homma, harrastin sitä viime viikon lopulla pienen ikuisuuden, mutta sitten loppui swatch kiekot ja piti tilata lisää ennen kuin pystyn jatkamaan :D

  VastaaPoista
 8. S: Juu, Color Clubin Art Club mikälie lakkoja. ;D Möh! Voiei! :D Minusta taas swatchailu on kivvaa! 8]

  VastaaPoista
 9. Jumittuneet pullot voivat aueta myös kuumassa vedessä liottamalla/laskemalla vettä.

  Pitäisikin tuo swatchien tilanne tarkistaa, oon laittanu pois paljon ja uusia on tilalla...

  VastaaPoista
 10. norppa: Jepulis! Itse en ole kyllä sillä tavalla saanut kuin pari purkkia auki. :(

  VastaaPoista
 11. mitkä nuo frankenit ovat ??? :D


  T: tietämätön joka hauaa tiätää :)

  VastaaPoista
 12. Ano: Frankenit ovat itsesekoitettuja kynsilakkoja, eli siis jos sinulla on kaksi tai useampi kynsilakka ja sekoittelet niistä pulloon lakan niin sitä kutsutaan frankeniksi. :)

  VastaaPoista
 13. Toi huoltaminen oliskin kätevää.. ei tosiaan tarvitsis enää tuskailla joidenkien korkkien kanssa. Aina oppii jotain uutta. :)

  VastaaPoista
 14. subis: Jep! Se on kätevää tehdä ajoissa. ;D

  VastaaPoista
 15. Ton voiski tehä jokupäivä 8) Kun en kynslakka kiekkoi omista, oisko jotaa muuta mille vois vähä lakkoi swatchata ? Et värit ois suunnillee oikeanlaisii.
  & teemalakkakilpailun toiset kynnet oon jo tehny, pian teen toiset eli osallistun kahel manikyyril 8)

  VastaaPoista
 16. Nebu: No ainahan voit esim. ottaa vihon jonne swatchaat, paperillekin swatchattuna niistä tulee kivan näköisiä. :)

  VastaaPoista
 17. Pitäisi tehdä, sillä veikkaan että ainakin 20 lakkaani ovat sellaisia joita en saa auki mm Mavalan ja O.P.I:n lakkoja. Aukeaako ne noilla pihdeillä kuinka helposti?
  Tähän mennessä oon koittanu aukasta niitä nahkahanskoilla :D

  VastaaPoista
 18. Heidi: Heh, minullakin Mavalat kauhean ongelmallisia.. Noilla pihdeillä kyllä lähtee auki, mutta korkkiin tulee usein kamalat naarmut. :I

  VastaaPoista
 19. Tuli mieleen tuosta pullon avaamisesta, eikös nuo pihdit sun muut tee ikäviä jälkiä korkkeihin? Oletko kokeillut kuumaa vettä? Auttaa hetkessä, mutta ei kannata uittaa pulloa, vaan korkin kierre kohta.

  VastaaPoista
 20. Ano: Juu tekeehän ne, oon yrittäny saadakkin niitä auki tuolla kuumavesi-menetelmällä, mutteivät ne aukea. ;/ Pakko ottaa järeämmät aseet käyttöön. ;D

  VastaaPoista
 21. Pakko alkaa heti huoltamaa ja vois tehdä sen jälkeen jotku kivat lakkaukset ^^ Kiitos inspiksestä!

  VastaaPoista
 22. ^^ Kiva jos sait tästä inspistä, lakkapullojen hypistely siivouksen merkeissä on ihanaa! :D

  VastaaPoista
 23. Mietin tässä että mistä noita swatch kiekkoja oikein voi ostaa?? Ja minulla nuo Mavalan lakat eivät meinaa aueta taidolla vaan ainoastaan voimalla ja järeillä pihdeillä! :DD Minunkin pitäisi taas tehdä tuo huolto noille pulloille.

  VastaaPoista
 24. Norla: http://sonnela.blogspot.com/p/faqukk.html :) Mavalan pullot on kamalia!

  VastaaPoista
 25. Mavala purkin avaamiseen tarvii a. 10 minuuttia jotta sen saa avattua ilman väkivaltaa.

  tarvit:
  -kynsilakanpoistoainetta
  -vanupuikkoja ja -lappuja
  -alustan

  ota kynsilakka purkki väärinpäin käteesi. Laita kynsilakan poistoainetta purkin ja korkin väliin niin että purkki on hiukan korkki alaspäin. Pyöritä samalla kun laitat poistoainetta purkkiin niin että sitä menee kaikille reunoille. naputa purkkia parikertaa alustalle VARO! jos teet ilman alustaa sieltä sitten tuloo sitä poistoainetta ja kynsilakkaa.

  Tässä kohdassa tekee yleisen virheen odotat minuutin ja toteat että ei tää purkki mihinkään avaudu ja heität sen roskakoriin. HUPSIS sielä se aukeaa hiljakseen ja olisi n. 7minuutin päästä täysin avattava purkki. Sinne meni 4,90e jos heitit roskiin.

  Kun olet saanut purkin auki niin se ei riitä.. Mavaloihin tulee sudin ja purkin väliin PALJON kynsilakkaa. Joudut toistamaan toimenpiteen uudelleen jos et poista niitä pumpulipuikolla.

  En tiiä toimiiko kuinka hyvin muilla kynsilakka pulloilla :)

  Tällä tavalla säästät pullosi kauniina (ainakinmavalan) ilman hampaiden jälkiä (5ml konad purkit MURR)

  VastaaPoista
 26. Hantta: Apua, mulla ei kyllä kestäis hermot tehdä Mavaloille tuollaista hoitoa! ;D Siksi en olekkaan ostanut Mavaloita aikoihin.

  VastaaPoista
 27. Siis mitä ihmettä? En oo koskaan tiennyt, että kynsilakkapullot kuuluu ongelmajätteisiin. Ei näissä purkeissa kyllä sanota mitään sellaista. Oi voi, olen aina heittänyt vanhat lakat suoraan roskiin.

  VastaaPoista
 28. Juu, kynsilakkapullo, jonka sisältö ei ole kuivanut kuuluu ongelmajätteisiin (http://www.tsj.fi/fi/jatteidenabc.html?letter=K). Itse tapaan nykyään kuivattaa lakat ja sitten heittää sekajätteeseen. :)

  VastaaPoista
 29. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 30. itselläni on kanssa yksi kikka millä pullot aukee tosi hyvin! itseasiassa isäni neuvoi tämän.. : D eli ottaa kaksi lakkapulloa ja koputtelee siinä korkkeja toisiinsa, tavallaan niitä korkin "sivuja". itse olen tuollalailla saanut auki niin opeja kuin mavaloitakin:) hei ja semmonen kun huuhtelet noita lakkapulloja, sano teenkö jotain väärin: 1.kynsilakanpoistoainetta, sekoitan ja kaadan pois
  2.kynsilakanpoistoainetta, jätän joksikin aikaa liukenemaan
  3.kaadan pois ja huuhtelen vedellä
  kun mulla on semmonen ongelma että nuo siveltimet menee semmosiksi ihme tönkeiksi..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, kuulostaa hauskalta neuvolta, täytyis varmaan sitäkin joskus kokeilla. ;D Öööm en kyllä keksi, voithan huljutella siveltimet vielä erikseen kynsilakanpoistoaineessa, jotta varmasti puhdistuu, muuta en kyllä keksi. :o

   Poista
  2. Mä painiskelen tän ihan saman ongelman kanssa, mutta Cesarsista ostettujen nail art "kynäpensseleiden" kanssa. Vaikka miten lilluttais kynsilakanpoistoaineessa niin se pensseli on "normaali avoin/pehmeä itsensä" niin kauan, kun on sielä lillingissä, kun sen ottaa pois sieltä ja antaa kuivua niin jässähtää yhdeksi klöntiksi ja vaikea käyttää enää uudelleen, kun haluais taas koristella. :-( (Kynsilakanpoistoaineena mulla on Pirkan, jossa sisällysluettelon mukaan acetone, parfym, aqua) Tiijä sitten millä noita pitäis putsata...?!

   Poista
  3. Hankala kyllä sanoa. :/ Ehkä puhdas asetoni sitten olisi ainoa vaihtoehto?

   Poista
  4. Mulla se onnistuu nii et mä eka putsaan siveltimen kynsilakanpoistoaineella, huuhtelen ja sitte kampaan tiheepiikkisellä kammalla. Toistan ton pari kertaa ja sit se on ku uus!

   Poista
 31. Meneeks toi linkki nyt vanhentuneeseen juttuun vai onko helatorstai heikentänyt mun näön ja sumentanut mun järjen :D ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinaatko tota teemalakkauskisajuttua? Se on vanha juttu jo, tämä postaus on viime vuoden tammikuulta. ;D

   Poista
 32. Ainoa tapa miten saan yhden Opin DS lakoistani auki on liottaa sitä kiehutetussa vedessä korkki alassuin pari minuuttia. Sen jälkeen aukeaa ilman väkivaltaa. Se pullo ei ole koskaan ollut kynsilakan tahmaama, mutta jämähtää silti kiinni ajoittain. Mistä lie johtuu :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh! Ompa kovasti jumissa se korkki sitten. :o Tosi tylsää. :/

   Poista
 33. mul on varmaan 5 mavalan lakkaa lopult jääny nii tiukasti kiinni että pihdeillä kans on joutunu avaamaan ja kovalla voimalla. ollu myös täysin pilalla silloin. sellainen olo etten ikinä enään raaski ostaa niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, en mäkään kyllä Mavalaa enää ostele. :/

   Poista
 34. Hah, kas taas niin loistava idea... :) Tänään kynsiä lakatessa aloin ihmettelemään, että minkä takia mun yhdessä laatikossa on pitkinpoikin lakkaa, tarttee vähän isompaa siivousta se, eikä edes löytynyt mitään auennutta... Kummituslakkaa, hui. Ehkäpä piilovihjailua siivousurakasta...

  Itse oon ollut tooooosi laiska putsailemaan, tähän päivään asti olen putsaillut aina jos on tullut joku tähmäinen vastaan jota olen mielinyt käyttää. Helpommalla toki pääsisi jos huoltaisi joka käyttökerran jälkeen.... :D

  Kunhan kynsikiekot rantautuvat suomenkamaralle niin ehkäpä tarttee tehdä astetta parempi huolto samalla ja nakata vanhat "nuoruudesta asti" tuola lootikoissa hilluneet ja kuivuneet lakat pois..

  Onko sulla jokin tietty thinneri mitä suosittelet käytettäväksi? Josko ainakin tuo yksi lempparilakoista olisi vielä pelastettavissa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tää on kyllä iso urakka, mutta säästää hermoja siinä vaiheessa kun pitäis lakata kynsiä, kun tietää ettei tarvita kynsiä ja hampaita avaamaan jumittunutta pulloa. ;d Mulla oli Orlyn thinner josta tykkäsin kyllä, en ole muita testannutkaan.

   Poista
 35. Ah, onneks löysin tämän postauksen.. Itsellä pari Mavalan lakkaa (white ja base coat, molemmat melkein iskemättömiä..) ollut jumissa enkä ole saanut auki edes pihdeillä! Laitoin ne nyt hetkeksi likoamaan kiehuvan kuumaan veteen ja jos eivät vieläkään lähde auki niin sitten turvaudun kynsilakanpoistoaine-kikkaan ;)

  VastaaPoista
 36. mun mavaloista vaan kaks on juuttunut kiinni, ja ne on nää uusimmat Amsterdam ja super base. Tykkään muuten mavaloista hirmuna, rohmuan niitä vaan itselleni. Koitan nyt mitkä niistä on jumittunut ..
  nyt oli vaan toi super base jäänyt kiinni, hmph. eli 1 / 11
  Näissä lähes kaikissa kuitenkin näkyy jotain jälkiä hampaista, kun niitä on yritetty auki ottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin oli kaikki täynnä joko pohdin tai hampaanjälkiä. ;D Enää en oo Mavaloita ostanut.

   Poista
 37. Mulla on tosi monessa kynsilakkapullossa kivasti hampaanjälkiä kun yritän usein avata niit hampailla, vaikkei se hyväksi varmaan hampaille ookkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äää, vasara käyttöön ja naputtelemaan (varovasti) korkkia pöytää vasten, toimii! ;D

   Poista

Asialliset kommentit ovat aina tervetulleita! :)