keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Älä unohda heitä!

Tuijotti ovea pieni kissa,
oli aivan hädissään.
Minä se täällä,
avatkaa ovi,
onhan jo pimeää.
On nälkä ja jano,
unikin jo,
minua paleltaa.
Tuo metsäkin huokuu pelottavasti,
on jo kuurassa maa.
Ovi aukeni silloin,
kun mansikat tuoksui,
säteili taivas ja maa.
Ilo kaikui kallion kupeelta,
sirkat soitteli viuluaan.
Aurinko hitsasi ahjossaan,
lintujen kuoro soi.
Kelli kissa nurmella selällään
ja onnen maljasta joi.
*Nyt pysyy ovi suljettuna,
nukkuu portailla vainaja.
Sillä jäätynyt pisara poskellaan
ja silmät suljettuna.
Se pisara hyljätyn kyynel on,
se itkunsa itkenyt on.*
Vain yksi ovi armahti hyljätyn,
pääsi lämpöön ja valohon.
Nyt kissojen taivaassa hyljätty,
siellä kyynel on pyyhitty pois.
Saa nukkua helmassa armahtajan,
mikä parempi olla vois.
Via dolorosa oli viimeinen polku kesäisen lemmikin.

Muistele lähditkö mökiltä SINÄ puhtain sydämin.
teksti: Liisa Aaltonen


kuva Vaasan Kissatalolta
Kolkuttaako jonkun omaatuntoa?

14 kommenttia:

 1. Oivoi, tulipas surkee olo :/ Onneksi meidän mouru on hyvässä tallessa alakerrassa :3

  VastaaPoista
 2. Suvi: Hyvä että kissu on turvassa. <3 :)

  VastaaPoista
 3. Oii.. tuli mieleen se tarina, jossa se yks tyttö yrittää myydä niitä tulitikkuja ,mutta kukaan ei osta ja tyttö kuolee kylmyyten. Oisko nimi ollu joku pieni tulitikku tyttö. Onneksi meidänkin kissa nukkuu tyytyväisesti sängyssä :))

  VastaaPoista
 4. Anonyymi: Oi sekin tarina on surullinen. ;(

  VastaaPoista
 5. Varsinaisia kesäkissoja ei nykyään ainakaan Hämeenlinnassa päin niin hirveästi ole, mutta syksyt ovat ruuhka-aikaa kissakodissa erityisesti siksi, että ihmiset alkavat tuoda koko kesän lähistöllä pyörineitä kissoja löytöeläintaloon talvelta suojaan.

  Mä en pystynyt edes lukemaan, oon aina ollut niin herkkis erityisesti kissojen kohdalla. Vapaaehtoistyö antaa muuten paljon, ja varmasti muuallakin kuin meillä Kissakoti Kattilassa on hirveä vapaaehtoistyöntekijäpula.

  Mutta palkan saa vapaaehtoinen siinä muodossa, että näkee onnellisiakin tarinoita - kuten kuvan Nekku, joka tuli meille kotihoitoon kun oli orpo ja tullessaan vasta juuri silmänsä avannut. http://sphotos.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v1574/231/77/601179547/n601179547_1008389_1326.jpg Nekku sai uuden kodin ja siitä kasvoi jo 12-viikkoiseksi tultaessa iso jötkäle. :)

  VastaaPoista
 6. Kissat eivät minua niin henkilökohtaisesti liikuta (olen koiraihminen), mutta kaikki eläimiin kohdistuva kaltoinkohtelu pistää vihaiseksi. Pentutehtailijat jne.

  Minulla on myös aika vahva mielipide kissanomistajista, ketkä antavat kissojen vilistää vapaana... "Kissa kuuluu luontoon". Jösses.

  Teki mieli ottaa valokuva kun eräs kaunis päivä oli tien reunassa parkissa auto, joka oli törmännyt kissaan joka käveli tien yli (panta kaulassa). Paikalla oli poliisit ja yksi poliiseista raappasi kissan jäännöksiä lapiolla irti asvaltista. No mut hei, onneksi maatiaiskissoja saa ihan mistä vaan melkeinpä ostettua vanhan tilalle jos edellinen jää auton alle :):).

  VastaaPoista
 7. Niin ja tuota kissaa näki aina muiden pihoilla, kaduilla ja muualla liikuskelemassa. Eli sai ihan vapaasti olla pihalla, ei ollut karannut.

  Jos edes oman lemmikin hyvinvointi (esim autojen alle jääminen) ei kiinnosta, niin entäpäs muut ihmiset? Ei ole nimittäin kivaa hakea pihalta pyykkejä kuivumasta pois, kun huomaat niiden haisevan kissan pissalle. Tai kun viet oman lapsen hiekkalaatikolle leikkimään ja siellä on kissojen ulostetta. Tai kun haet auton autotallista, niin tuulilasissa on pieniä tassunjälkiä ja katolla kynsien jälkiä.

  VastaaPoista
 8. Kaikkein parhaimmat ovat kyllä ne, kun huomaat puuliiterissä majailevan kissan. Tai kissan, joka on kipittänyt pihasaunan sisälle.

  Tai ehkä paras on kun huomaat olohuoneessa omalla sohvallasi kissan.

  VastaaPoista
 9. Sonia: Oi ihana Nekku! Itse olen kanssa kissaihminen enkä voi ymmärtää miten joku voi noin vaan jättää kissan oman onnensa nojaan. :( Onneksi Nekulla oli tuuria!

  Näinhän se usein vapaaehtoishommissa on, että rahallista korvausta on turha odottaa, mutta se kissojen tyytyväinen kehräys on kyllä vähintäänkin yhtä ihana palkkio. :)

  Panda: Niinpä, en voi ymmärtää miten täällä kaupungissa pyörii niin paljon kissoja vapaana, panta kyllä kaulassa, mutta se ei kyllä auta yhtään sitä vastaan että autot ajavat päälle. Maaseudulla kyllä jokseenkin ymmärrän kissojen vapaanapitämisen, mutta en kaupungissa. Siltikään ei siitä saisi olla haittaa kenellekkään jos niitä vapaana pidetään. Sama koskee kyllä koiria ja ihan muitakin lemmikkejä - mitään lemmikkejä ei ole tarkoitettu tallustelemaan vapaana ja alttiudessa jäädä auton alle. Toki muitakin vaaroja on, niinkuin näitä, jotka keräilevät esim. kissoja ja nylkevät niitä..

  VastaaPoista
 10. Yllättävän usein vaaraa syntyy myös pikkupojista. Jos kissa on kesy, se on sille riski ulkona liikkuessa. Pienillä pojilla on ties mitä hyviä ideoita, kuten kiristää kaulapantaa vähän tiukemmalle.

  (Seuraa kasa ärhäkkää paskojen vanhempien vihaamista, tulistumisvaroitus:) Peräänkuuluttaisin vähän vanhempien kasvatusvastuuta, tohon ei riitä "pojat on poikia"-selitys. Tuo on oikeasti julmaa ja epätervettä, en ihmettele jos samat pikkupojat vetävät teini-ikäisenä mummoja ja maahanmuuttajia rautakärkimaiharilla päähän kun toisen kärsimys on nautittavaa. Hittoako se menee niin että adoptiota haluavat joutuvat tuhanteen tenttiin, mutta kaiken maailman ihmiskunnan pohjasakka saa tykittää amfetamiinia hihaan ja "kasvattaa" lapsia. Perusoikeudeksihan tuo lasten hankkiminen menee, omasta kehosta päättämisenä, mut hitto kaikille vanhemmille pitäis olla ees jotkut pakolliset "Näin kasvatat lasta" -ajokortit. Samalla vois löytyä seulomalla niitäkin, jotka olisivat huostaanottoa lievemmän ja edeltävän avun eli avohuollon tukitoimien tarpeessa.

  Vihaisin niitä pikkupoikia tai pikkutyttöjä mutta se on vähän turhaa kun se vika on yleensä kasvattajassa, joten vihaan huonoja vanhempia.

  VastaaPoista
 11. kamala teksti niin surullinen :( onneks meidän pien kissa on täällä sisällä tallessa eikä me ulos vapaasti olla koskaan päästetttykkään :)

  VastaaPoista
 12. Sonia: Oon kyllä ihan samaa mieltä, ihmislapsia kun ei välillä tunnu koskevan ei sitten mitkään lait, koska lapset on lapsia jne.. Toivottavasti saataisiin jotain tolkkua tuohon hommaan!

  Kamalaa seurattavaa/luettavaa kyllä nämä eläinrääkkäykset joita pienet (ja miksei isommatkin ihmiset) tekevät. Kuka voi saada nautintoa siitä, että kiduttaa heikompiaan?

  Anonyymi: Mmm. :/ Hyvä että teidänkin kisu on turvassa! :]

  VastaaPoista
 13. Ihan toi runo:)<3 Mulla ihan oikeasti tuli vedet silmiinn<3 Toi nimi tossa lopussa kuulostaa jotkenki tutulta. Ys tuttu on ainakin saman niminen, vaikka ei oliskaan sama(:

  VastaaPoista
 14. Mmeri: Tuo on kyllä ihana, mutta kamala runo. ;(

  VastaaPoista

Asialliset kommentit ovat aina tervetulleita! :)