perjantai 10. tammikuuta 2014

Pullolla ON väliä

Kynsilakkojen ostossa ja valinnassa määräävät monet tekijät ostajasta riippuen. Toiset hamuavat täydellistä sävyä ja ovat valmiita ostamaan lakan kuin lakan, kunhan sävy on täydellinen. Toisien ostopäätöstä ohjaavat näiden lisäksi muut tekijät esimerkiksi hinta, pullo, kynsilakkamerkki, pullon koko ja ties mikä.Kynsilakkojen nimiasiaa ollaan blogissa pohdittu aiemmin jo esimerkiksi täällä ja täällä. Lyhyesti voisin todeta, että vihaan eniten, jos kynsilakoilla ei ole minkäänlaista yksilöivää tunnusta, vihaan toiseksi eniten, jos kynsilakoilla on pelkkä sävynumero (esim. Nr. 122, U27), tykkään kun kynsilakoilla on lyhyt ja jokseenkin muistettava nimi  (esim. Yellow) ja rakastan, jos kynsilakalla on persoonallinen ja hauska nimi (esim. I Lily Love You). Tämä liittyy ihan käytönnön asioihin, sillä jos lakalla ei ole mitään personoivaa tunnusta, niin en erota sitä muista lakoistani, enkä voi myöskään suositella sitä teille kovinkaan helposti. En voi merkitä sitä kynsilakkakirjanpitooni myöskään. Jos lakalla on pelkkä numero, se harvemmin jää niin hyvin mieleen, kuin persoonallinen nimi, eikä numero herätä mielikuvia siitä, miten lakan voisi vaikkapa koristella tai yhdistää. Persoonallisten nimien kanssa saa pähkäillä, että mitäs tällä on oikein haettukaan ja se ahaa-elämys on aina yhtä mahtava, kun asian tajuaa.

Välillä sitä törmäilee näkemyksiin, että kynsilakan pullo on ruma ja että hyi, en halua lakkaa, koska ruma pullo. Kuinka moni teistä muuten tekee ostopäätökset pullon perusteella? Tai vaikuttaako pullo ostopäätöksiin millään tavalla? Nykyään olemme niin onnekkaassa tilanteessa, että valinnanvaraa riittää kynsilakoissa ja esim. perussävyjä on helppo ostaa omilta suosikkimerkeiltä ja pullossa, joka miellyttää omaa silmää. Myönnetään, että itsekin jos voin valita, niin toki otan lakan enemmän omaa silmää miellyttävässä pullossa, sehän on selvä. Säilytysratkaisullisista syistä myös esimerkiksi liian korkeat kynsilakkapullot saavat minulta häädön muita lakkoja helpommin.

Ylläolevien nimi & pullon ulkomuoto -asioiden perusteella tämän hetken irvikuva kynsilakkamerkistä mun kokoelmissa on KoneHelsinki-Flormar. Mulla on kyseisen merkin lakkoja paljon, mutta koitan aktiivisesti päästä niistä eroon.  Mulla on kynsilakkojen säilytyksessä käytössä IKEA:n Helmer, jonka rajoittunut laatikkokorkeus estää minua hamstraamasta näitä lakkoja lisää. Suomessa myytävissä Flormareissa (eli niissä KoneHelsinki -lakoissa) on pidemmät korkit kuin ulkomailla myytävissä Flormar-Flormareissa, joten ne eivät mahdu pystyyn Helmeriin. Samaa ongelmaa on Trindien kanssa. Mulla on myös se ongelma, että en yhtään ymmärrä, kun kynsilakkamerkit muuttavat pulloaan tai pullon etikettä, sillä haluaisin, että kaikki omistamani lakat samalta merkiltä ovat samanlaisissa pulloissa. Oon uudistuskammoinen tässä suhteessa ja harmittaa, kun vaikka indiemerkit tuntuvat vaihtavat pullojaan tai etikettejään melko useinkin. Muuten kyllä indiemerkit ovat musta vallan edelläkävijöitä tässä kynsilakkapullojen etikettien luovuudessa!
Toinen mun oma ongelma on se, että en tykkää minilakoista, jos ne ovat siis miniversioita lakoista, joille on isompiakin pulloja tarjolla samassa sävyssä. Jos mulla on kynsilakkoja isona joltain merkiltä, niin haluan ne kaikki isoina ja vaihdan minipullot mieluumin isompiin testattuani ja ne minit, joista en tykkää myyn eteenpäin. Jotenkin ne ovat liian sekalaista seurakuntaa sitten, jos on pieniä ja isoja pulloja samassa, kun säilytän lakat merkeittäin. Tähän samaan liittyy myös kammo yksittäisistä kynsilakkamerkeistä ja pyrinkin aina keräämään kaikkia lakkoja vähintään kaksi samanmerkkistä. Vähän tyhmää ja omituistahan tää mun touhu on, mutta no can do. Listauksessakin ne näyttävät paremmilta, jos yhtä merkkiä on enemmän kuin yksi pullo. ;D
Ei pullo lakkaa pahenna, jos ei lakka pulloa vai mites ajattelette, onko pullolla väliä, kun puhutaan kynsilakoista? Mihin muuhun kuin sävyyn/koostumukseen kiinnitätte huomiota ostaessanne lakkoja? :)

41 kommenttia:

 1. Itselläni pullolla on suuri merkitys, vaikka en sitä haluaisin myöntää, niin myös nimillä. Hauska nimi innostaa ostamaan. Jos lakka on susirumassa pullossa, vaikka sävy olisi kaunis, saatan jättää ostamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta joo, hauska nimi on aina plussaa. :)

   Poista
 2. Itse olen niitä tyyppejä, joille hinta on se ykkösprioriteetti. Toki se laatu pitää olla myös hyvä, mutta olen todennut monet halppislakat erinomaisiksi :) Hävettää myöntää arvon kynsibloggarille, että 5 euroa on se raja jonka vedän lakkapullolle :D Poikkeuksena aluslakka ja päällyslakka joille avaan vähän enemmän kukkaron nyörejä. Mutta huomaan esim. kynsikoristekirppis -sivuilla fb:ssä, että pullon ulkonäkö vaikuttaa paljon siihen, että kiinnostuuko lakasta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eihän siinä mitään hävettävää oo, ymmärrän hyvin, että pistää rajan vitoseen. :)

   Poista
 3. Kyllä pullolla on mullekin väliä. :) Joskus harrastuksen alkupuolella, kun hologrammilakkoja oli vaikeampi saada ostin pari Evelinen lakkaa, vaikka olinkin pitkään kieltäytynyt ostamasta niitä rumien pullojen takia. Pullojen tai etikettien muuttuminen ei minua häiritse, paitsi että Orlyn nykyiset pullot ovat vielä rumempia kuin vanhat, joten ei tee mieli ostaa Orlyja. :D Tosin eipä Orly ole julkaissutkaan pitkään aikaan mitään minua kiinnostavia lakkoja.

  Toinen asia, joka ärsyttää minuakin on juuri se nimien puute! Sain yhdestä kynsimiitistä pari Mereneidin lakkaa, joilla ei ollut edes numeroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä taas Orly ei edes oo niin ruma, tuo korkki on vähä mitä on, mutta en pidä sitä edes rumimpana. ;D Se on tosi hankalaa, jos lakoilla ei oo edes sitä numeroa.

   Poista
 4. Mulla on pullon ulkonäöllä väliä ja nimelläkin vähän. Lakalla täytyy olla jotain millä sen erottaa muista, eikä pelkästään nimettömiä lakkoja! En taida omistaa yhtään nimetöntä, omille sekoituksillekin on nimet. :D Mua ei haittaa pullojen uusiutuminen, kunhan ne saa kivasti hyllyyn järjestettyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, nimettömät on kyllä pahimpia! :D

   Poista
 5. Mulle ei aiemmin ollut pulloilla niin väliä, mutta nyt olen alkanut inhoamaan pieniä pulloja, oli siitä sitten iso versio tai ei. Esim. myin kaikki Dependit pois, kun en oli niin pieniä ne pullot. Sävyissä oli kivoja, mutta koko ärsytti.
  Itselle personoiva nimi on yks hailee. Eihän numerot välttämättä mieleen niin hyvin jää, joten sen useammin joutuu tarkistamaan. Numerot on mulle kuitenkin tärkeitä syystä, että kun vielä harrastin mäkihyppyä, iskä osti mulle aina sen numeroisen kynsilakan, minkä kokoiseen mäkeen menin, kun sain mennä isompaan. Vastaavasti sisko sai uuden judovyön värisen kynsilakan =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten suloista, ymmärrän hyvin, että tuon takia voi tykätä numerollisista lakoista! ;D

   Poista
 6. Ainoa sävyn lisäksi millä on minulle väliä on se, onko lakka 'three free' eli pitää olla tolueeniton, formaldehyditön ja DBP-vapaa. Tämä sen vuoksi että nämä kemikaalit haurastauttavat ja kellastuttavat kynsiä.Three-free aluslakka niiden alla ei lopulta suojaa kuitenkaan näiltä kemikaaleilta, jos käyttää pikakuivattajaa (minä käytän) NIiden ideahan on nimenomaan ikään kuin 'mennä läpi' kaikista lakkakerroksista alimpaan asti ja jämäyttää ne sitten kuiviksi ja kovaksi. Tällöin pääsevät ne kemikaalit sinne kynteen asti aluslakan läpi.

  Olen saanut lähes kaiken kellastuman kasvatettua jo pois kynsistä raakattuani pois näitä kemikaaleja sisältävät lakat vaatimattomasta muutaman kymmenen pullon kokoelmastani, joten en takuulla ota enää uusia vastaavia mukaan. Sääli sinänsä, että tämä sulkee kokonaan pois joitain laatumerkkejä: Seche Viten ja Essien muunmuassa. Ja kaikki halpislakat tietysti, ellei niissä erikseen lue 'three free' mitä harvemmin tapahtuu. Niinpä minulla onkin tällä hetkellä vain Opia, Colour Clubia, China Glazea ja sitä yhtä Seppälässä myytyä Wet and Wildin alalajia joka on ainoa Seppälän myymä three-free-lakka.

  Tähän kemikaalinirsoiluun on myös syynä sitten se, että kynsilakat ovat ainoa kemikaalialtistukseni, kaikki kosmetiikkani, ihonhoitoaineeni ja meikkini ovat muuten teknokemikaaleista vapaata luomua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostan hattua, että jaksat nähdä vaivaa ja kiinnostua ottaaksesi selvää noista asioista. :) Välillä sitä miettii, että pitäis tarkemmin katsella mitä kynsilleen pistää, mutta laiskuus ja ihanien sävyjen tulva vie voiton.

   Poista
  2. Nojoo, näen paranoiaa pikemminkin kuin vaivaa. =) Erehdyin lukemaan Daniel Golemanin kirjan Ekologinen Äly, jonka löysin kirjastosta ja sieltä löytyi osoite nettisaitille (www.ewg.org/skindeep/) josta löytyy tarkat analyysit monenlaisen kosmetiikan kemikaaleista. Kynsilakkoja en ole sieltä tsekannut, mutta ylipäätään tietoisuus asiast nousi tuolla käytyä. Ja huomasin esim Mavalan lakkojen kellastuttavan aivan karmeasti. HUOM: Ei sitten kannata käydä tuolla ollenkaan ellei ole melko paksunahkainen kemikaalialtistuksen suhteen, noin henkisesti siisi. =) Toistaalta tuota sivustoa voi myös hyötykäyttää esim. vähiten kemikaaleja sisältävän ei-luomun tuotteen löytämiseen.

   Muuten tuli vielä mieleen että yksi ärsyttävä pullotyyppi on kyllä: Se Kone-Helsinki/Flomar. Ne lentäisivät kokoelmasta sen työkalupakkiin (15€ Etola) mahtumattomuutensa takia, liian pitkä korkki, vaikka eivät olisikaan kemikaalikimaraa. Pulloista parhaat ovat mielestäni nelikulmaiset, koska niitä menee pakkiin eniten ilman että jää ilmaa väliin.

   Toisaalta jos haluaa pitää monipuolista mielenkiintoista kynsiblogia, niin kemikaalinirsoilu rajoittaa sitä ja luomukosmetiikkablogeja on ihan riittäviin varmaan maailmalla. Sinun blogisi on mielestäni yksi parhaista suomalaisista kynsiblogeista ja luen sitä säännöllisesti, minä vain en ole rekisteröityneenä lukijana kenelläkään kun alkaa hermo mennä siihen että on joka paikkaan liikaa tunnuksia ja salasanoja enkä halua opetella yhtään lisää. Siksi kirjoittelen näin anonyyminä.

   t. Terhi

   Poista
  3. Haha, voi sentään. ;D Mutta hienoa, että kommentoit nyt, on aina kiva kuulla teistä ei-rekisteröityneistäkin lukijoista! :)

   Poista
 7. Mua muuten ärsyttää suunnattomasti Sally Hansenin lakat! Ei mulla ole niitä onneksi kuin yhtä pullomallia (ne aika uudet glitterit) mutta miksi kaikilla niiden sarjoilla ja kokoelmilla pitää olla erimuotoinen pullo -.- En tykkää! En myöskään nykyään enää tykkää pikkupulloista, enkä pulloista joiden korkki on jonkin muun muotoinen kuin pyöreä. Opi on lemppari, ne pullot on minusta jo koriste-esineitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vähä sama ku Golden Rosellakin, että eri kokoelmat ihan erilaisissa pulloissa, ei kiva. >:/

   Poista
 8. Onhan sillä pullolla väliä, jos on ruma pullo ja nätti sävy, niin en minä ainakaan sitä lakkaa kotiuta. :D Ja pienet pullot on niin inhottavia!

  Ja tietty merkillä on väliä mulle! >:D

  VastaaPoista
 9. Kyllä mulle ainakin pullolla on suuri vaikutus. En voi ostaa yhtäkään Mavalaa (ei sillä että haluisinkaa), koska se pullo on niin järkyttävän ruma. Lisäksi en tykkää yhtään Flormareitten pullosta, ja vielä tyhmempää on se, kun niiden nimi Suomessa on KoneHelsinki, yhn. Ja tottakai samanlaisia pulloja pitää olla kokoelmissa vähintään kaksi, koska muuten näyttää hyllyillä tyhmälle.

  Nimikin vaikuttaa ja kyllä, oon ostanu jonkun lakan ihan vaan nimen perusteella :D Mut ei nimi oo kuitenkaan se pääasia. Eikä nyt varsinaisesti tuo pullokaan, joskin Mavalat tekee poikkeuksen. Jos sävy on uniikki ja kiva tai sellainen must have, niin ostan lakan merkistä, pullosta ja nimestä riippumatta. Tietenkin suosin joitain merkkejä nykyään enemmän ja oon huomannu, etten nykyään osta ihan mitä tahansa. OPI:t, Ciatét, Essiet ja China Glazet ovat lisääntymään päin, koska tiedän ainaki, että niiden laatuun voi luottaa, ovat hyvänkokoisia, ja niillä on ainakin kunnon nimet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mavalaki muuten oma tapauksensa joo, se korkki! Se ei vaan aukea juuri koskaan sovitusti, joten saa jäädä kaupan hyllyyn kyllä. :I

   Poista
  2. Joo hei mä oon kans huomannu omista Mavala lakoistani, että ne korkit ei aukee ennen ku pihdeillä vääntää naama irvessä :D Kaikki mavalani ovat saatuja, sillä en itse pidä niistä. Ainoa kiva mavala joka minulla on, on neoniin päin taittuva punainen. Mavalalle annan kuitenkin plussaa hauskoista sävyistään ja kuivumisnopeudesta, mutta miinuksena se, että Lakkaukset lähtevät inhottavina liuskoina aivan liian nopeaan!

   Poista
  3. Ne sävyt sinänsä ois jotkut ihan kivojakin, mutta en kestä sitä korkkia! :D

   Poista
 10. En oikein osaa sanoa vaikuttaako pullo ostopäätökseeni, mutta mua ärsyttää ihan hirveästi kun esim Golden Rosella on niitä lakkoja tositosi monessa erilaisessa pullossa : D Minilakatkin ovat vähän hassuja, mieluummin minä isomman version ostan jos vain mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottajoo, olis kivempi jos olis aina samanlainen pullo. :)

   Poista
 11. Olen samaa mieltä noiden Indie-lakkojen muutoksista, etenkin jos pullon muoto muutetaan täysin. Sitten on ihan sekaisin ja luulee sitä joksikin toiseksi esim. Dollish Polishilla on kahta erilaista pulloa. Kauheaa olisi ajatellakin, jos China Glazen tai OPI:n pullot muuttuisi!

  Miss Selenen, Perfectin, Mereneidin ja monien muiden merkkien nimettömyys ja joskus jopa numerottomuus ärsyttää niin suunnattomasti. Onhan Kikoillakin vain numerot, mutta niiden nimet voi kaivaa netistä, joka tosin on myös ärsyttävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä. Tai jos nimi vielä muuttuu (kuten Lush Lacquerhan taisi muuttua Polish Me Sillyksi tms.) niin en voi sulattaa. :'D

   Poista
 12. Kyllähän se pullon ulkonäkö voi mun kohdalla hieman vaikuttaa ostopäätökseen, mutta sen edelle menee laatu, hinta, sävy yms. Eipä kyllä tuu mieleen mitään muuta lakkamerkkiä, jolla ois rumat pullot kuin WetnWild. Laylan Ceramic Effect -lakat on kans vähän hassun näköisissä pulloissa, mutta ihan siedettäviä ne kuitenkin on.
  Se on kyllä ärsyttävää, jos lakalla ei ole kunnollista nimeä, kun ei ne numerot jää mieleen. Vaikka minä kyllä haluaisin, että lakoilla on joku kiva nimi JA numero, koska mulla on pakonomainen tarve pitää lakat hyllyssä loogisessa numerojärjestyksessä vanhimmasta uusimpaan. Hirveä hiusten raastaminen, jos ei tiedä, mihin väliin joku lakka kuuluu. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tässä taas huomaa miten ihmiset haluaa eri asioita, kun mua taas ärsyttää lakat joissa on sekä nimi, että numero kun todnäk. muistan sitten esim. postauksissa sen nimen, mutten numeroa ja haluaisin laittaa ne molemmat postaukseen. :'D

   Poista
 13. mulle ainakin tärkein on vaan se miltä lakka näyttää eli onko se mieleiseni. Ostan lakkoja jos tykkään niiden sävystä en muin perustein.

  VastaaPoista
 14. Kyllä, pullolla on väliä! Nimim. Turhautui juuri äskettäin flormareiden pullokokoon ja päätti antaa ne kaikki pois. Nimellä on myös merkitystä, ärsyttää kun esim. Seppälän lakoissa ei ole edes numerotunnistetta. Harkitsen sen takia niistäkin luopumista. OPI:lla ja China Glazella taitaa olla mielikuvituksellisimmat ja ihanimmat nimet, kun vertaa muihin valmistajiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi harmillista joo. :/ Ja jep, ChG:n ja OPI:n nimet on suosikkeja!

   Poista
 15. Kyllä kaunis pullo voi joskus vaikuttaa ostopäätökseen. Useammin kuitenkin epäkäytännöllinen pullo vaikuttaa siihen että ei tee mieli ostaa jotain merkkiä uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, jos korkki juuttuu aina kiinni tai pullot ei mahdu sinne säilytyslaatikkoon minne ne haluan, niin ei kyllä kannusta ostamaan ko. merkkiä lisää.

   Poista
 16. Hih, tosi kiinnostavaa luettavaa tämä postaus kommentteineen! Mutta entäs lakkapullot joissa ns valekorkki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä on valekorkki? :o En oo moisesta kuullutkaan!

   Poista
  2. Minulla on tasan yksi Butter Londonin lakka, ja siinä on ainakin jonkin sortin valekorkki. Eli se iso suorakaiteen muotoinen 'pullon muotoa jatkava' korkkiosa pitää nostaa pois, minkä jälkeen pääsee käsiksi pieneen ulkopuolelta hammastettuun pyöreään 'varsinaiseen' korkkiin. Kesti kotvan tajuta, mistä on kysymys, kun sillä lakkailin ensimmäistä kertaa.

   Poista
  3. Aivan joo niin tuollaiset korkit! Mullakin on vaan yks semmoinen, tuo mun ainokainen Dior. On se vähän häiritsevää se valekorkki kyllä. :o

   Poista
  4. Minullakin Dior-Bird Of Paradisessa on valekorkki :/

   Poista
 17. Mulla on kans tuo yksittäisjuttu aika vahva, siks en olekaan esim. indielakkoja niin kauheasti tilannutkaan :D Toinen on, että koska pidän kynsilakkapulloja esillä hyllyssä, en halua sekalaista halppislakka-armeijaa, vaan tyylikkäitä samanmuotoisia pulloja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla siis mennään! ;D

   Poista

Asialliset kommentit ovat aina tervetulleita! :)