maanantai 20. joulukuuta 2010

Idearikkaus on paras rikkaus, älä varasta!

Oon taas (kuten aina silloin, kun pitäisi opiskella) idearikkalla tuulella ja sain tässä ihan mahdin idean, mutta en tahdo kertoa siitä vielä, ihan vaan siksi, että jos idea ei toteudukkaan tms. niin en mene intoilemaan liian aikaisin. :)

Mulla on myös paljon kaikkia kivoja kynsi-ideoita ja postausideoitakin, mutta oon vähän toivottomana, että miten mä ehdin tämän kaiken! Toisinaan tuntuu, että joinain päivinä (kuten tänään) riittäisi selitettävää monen postauksen edestä, mutta koitan nyt hillitä. Sitten toisinaan on päiviä, että ei ole oikein mitään annettavaa blogille. Tällaista ailahteluahan tämä blogin pitäminen on, enkä mitenkään koe sitä huolestuttavana jos en joka päivä saakkaan mitään suurta sisältöä blogiin. Olen tyytyväinen siihen, etten ole koskaan sanonutkaan tai vakiinnuttanut postaus päivässä-tahtia, joten te rakkaat lukijani ette varmaankaan odotakkaan minulta jokapäivä postausta siksi, että olisin aina postannut päivittäin.

Olen nyt pistänyt kommenttienvalvonnan päälle, en siksi, että kirjoittelisitte rumuuksia tai muuta, vaan siksi, että tahdon vain julkaista kommentit kerralla mieluumin ja nähdä itse ensimmäisenä mitä kuulumisia olette minulle tälläkertaa raapustelleet. :) Koitan myös hillitä blogien mainostamista tällätavoin.

Pari juttua minua siis kuitenkin hieman masentaa tässä blogimaailmassa. Nämä ovat käytöstavattomuus ja yleisen netiketin noudattamattomuus. Olen jonkun verran opiskelujen merkeissä joutunut lukemaan mm. blogeista ja netiketistä suhteessa blogeihin. Satuin huvikseni lainaamaan tänään kirjastosta Sofia Larssonin kirjan "Nykypäivän etiketti: tavat, tyyli, käytös" ja onnekseni huomasin täällä kirjassa myös erillisen blogeja koskevan pienen osion. Tahdonkin nyt kopioida teille sieltä pätkän.

Sofia Larsson kirjoittaa siellä näin:
 
"Blogien kirjoittajien ja lukijoiden pitää kuitenkin muistaa tämä:
- Ellet jaksa päivittää blogiasi, lopeta se.
- On aivan luvallista esittää blogissaan kritiikkiä, mutta silloin on myös seisottava sanojensa takana omalla nimellään eikä vain nimimerkillä.
- Esittele reilusti muiden blogit, joista olet saanut materiaalia tai inspiraatiota omaasi varten.

- Tekijänoikeussuoja koskee myös blogien kirjoittajia; et voi kaappailla kuvia ja tekstejä miten sattuu.
- Jos ihmiset lähettävät blogin pitäjälle kommentteja tai suoria kysymyksiä, jotka vaativat vastausta, on hänen myös vastattava niihin. Joko uudella lisäyksellä blogiinsa tai suoraan kommenttijonossa. "


Voisin kyllä täydentää tuohon ainakin vielä sata kohtaa, mutta aloitetaan nyt näillä. Allekirjoitan kaikki nuo kohdat, mutta perehdyn pariin hieman tarkemminkin.

 En ymmärrä, miksi oman inspiraation lähteen esittely on useista niin vaikeaa. Seuraan hyvin paljon blogiskeneä ja erityisesti kynsiblogeja ja huomaan kyllä, jos ideoitani kopioidaan. Olen kuitenkin sen verran kohtelias, että ei ole ainakaan vielä tullut tarvetta mennä kenenkään kommenttiboksiin asiasta sanomaan vaan oletan, että ihmiset itse tajuavat mainita lähteen. Minä huomaan kyllä apinoinnin ja muistan, vaikken asiasta tulisi ikinä sanomaankaan.

Rakastan sitä, miten voin ihailla ihmisten tekemää hienoa kynsitaidetta, jonka he ovat pistäneet esille. En pelkää kommentoida kauniita kynsiä, jos kerran tekijä on ne kehut ansainnut. En välttele inspiraation ottoa, mutta mainitsen lähteen AINA. Mikseivät kaikki voisi tehdä niin? Keneltä se on pois? Eihän tämä blogien pitäminen mitään kilpailua huomiosta saisi olla? Jos näin on, niin blogia pidetään aivan väärin perustein! En minä ainakaan vähättele kenenkään kynsiä, vaikka idea ei olisikaan oma, jos kerran lähde on mainittu. Eräs tärkeimmistä kynsiblogien tehtävistä mielestäni on inspiraation antaminen, mutta toivoisin, että sitä alkupeäistä teosta kunnioitettaisiin ja sille annettaisiin tunnustusta, vaikka sitten siten, että kirjoitetaan tekijälle kiva kommentti tai että toteuttaessa omaa versiota kynsistä linkitettäisiin tekijän blogi kynsien kylkeen.

Minulla henk.koht ollut useinkin sellaisia tuntemuksia, että "ei saatana, miksi lisäisin kuvia uusista kynsistä kun seuraavana päivänä ne näkyy jollain muulla toteutettuna ja ihan varmasti oma ideahan se oli!!" Se jotenkin masentaa, että blogista tavallaan imetään kaikki hyöty, luetaan tutot ja matkitaan kynnet, mutta ei vaivauduta kommentoimaan saatika linkittämään minun blogia kopioitujen kynsien kylkeen! Toki minun täytyy myöntää, että minulla on varmaan ihanimmat lukijat ikinä, jaksatte kommentoida tosi ahkerasti ja anonyymejä valittajia on blogiini eksynyt hyvin vähän! :) Enkä nyt sitä tarkoita, ettei tätä blogia saisi käyttää tiedonlähteenä, saa toki käyttää ja pitääkin! Olisi vain enemmän kuin mukavaa, jos olette saaneet jotain iloa/hyötyä täältä blogista, niin kertoisitte siitä myös minulle. :) Näin osaan tehdä teitä kiinnostavia postauksia ja auttaa tulevaisuudessakin.

Tuosta kommentteihin vastaamisesta tulen kertoilemaan lisää tulevaisuudessa, sillä tämä avautumispostaus voisi olla vähänniinkuin alustusta tulevalle postaukselle, jossa käsittelen vähän sitä palautetta, jota annoitte äänestys-arvonnan aikaan. Koitan saada postauksen huomiselle, mutta älkää syökö minua jos en ehdikkään, sillä tänne kyläilemään tulevat pari pientä poikalasta saattavat pitää minutkin hieman kiireisenä. :))

Kunnioittakaa toistenne ideoita, älkää varastako toisilta suurta rikkautta vaan jatkakaa ideointia ja rikastuttakaa koko kynsiblogiskene! :)

9 kommenttia:

 1. Mä oon vähän sitä mieltä, että tässä maailmassa on kaikki jo tehty. Ihan mitä tahansa "keksii" tai tekee, niin joku on jo tehnyt sen ennen sua.

  Imo en jaksa ottaa paineita siitä, kopioiko joku jotain ideaa multa vai ei. Elämä on. :)

  VastaaPoista
 2. Sannan kanssa samaa mieltä, mutta minusta on oikein, että ilmoittaa kyseisessä postauksessa keneltä on idean saanut. Näin vältytään pahalta mieleltä ja tuulelta:)

  VastaaPoista
 3. Sanna: Toki joo siten.. Mutta siis miten tämän nyt sanoisi.. Ihan vaan niin, että jos näkisit jossain idean ja teet sen niin mikset voisi kertoa mistä se idea on? Ei mitään ainutlaatuista ja originelliä tietenkään aina voi keksiäkkään, mitä ei kenelläkään ole koskaan ollut, mutta jos nyt edes yrittäisi toisten juttuja kopioidessaan kertoa lähteet..

  Ja kuitenkin vielä ottaen huomioon sen, että kynsitaide on TAIDETTA. Toki jokainen taiteilija on varmasti maalannut puun, mutta miten sen puun maalaa on sitten eri juttu. ;D

  Mmeri: Niin. :) Tokihan esim. tietyt tekniikat vaikka liukuvärjäys yms. on kaikkien tiedossa, eikä niiden kopioimista varmasti kukaan matkimisena ota. :D Mutta että matkitaan kuviot ja värit ja kaikki niin.. Kyllä tässä maailmassa kuitenkin ideoita riittää, melkein joka kerta minäkin kynsiä laittaessani keksin jotain uutta. :) Uutta siten, että en nyt väitä ettei kukaan koskaan ole sellaista tehnyt, mutta itselleni ei ainakaan ole tullut vastaan missään.

  VastaaPoista
 4. Monesti käy kuitenkin niin, että niitä ideoita kertyy takaraivoon muiden blogeista ihan itsensä huomaamatta. Jos lukee jokusen kymmenen verran blogeja päivässä, ja muutaman päivän päästä laittaa itse kynnet, saattaa mieleen putkahtaa ihan loistava idea, joka ei sitten tietämättään olekaan täysin oma. En usko, että kaikki tekevät sitä tahallaan, olen muutamaan kertaan huomannut itsekin "syyllistyväni" tähän vahinkoplagiointiin (minulla ei kynsiblogia tosin ole).

  Asia on tietysti eri, jos vääntää kyntensä tietoisesti samanlaiseksi ihan mallikuvan kanssa, silloin ymmärrän tuon alkuperäisen idean vinkkaamisen. Mutta komppaan nyt ihan Sannaa, että kaikki on kuitenkin jo miljoonaan kertaan tehty. Siksi mua lähinnä huvittaa, jos joku on saanut idean tehdä vaikka liukuvärjäyksen/jäljitellyt värimaailmaa toisen kynsistä, ja siitä pitäisi mainita, vaikka lopputulos on ihan erilainen.

  Ja sitten on vielä näitä, jotka kiertävät muiden blogien kommenttilaatikoissa määkimässä "tässä linkissä x on selkeesti matkinut sun kynsiä!!", vaikka kynnet eivät ole mitenkään täysin identtiset, parhaassa tapauksessa joku liukuvärjäys/vinotippi/piristetty ranskis, ihan niinkuin kymmenillä muillakin. Tiedä sitten mihin tuolla pyrkivät, mua ainakin lähinnä hymyilyttää huomata tuollaista aiheetonta ilmiantoa.

  VastaaPoista
 5. Kiddo: Se on totta, että niitä ideoita kertyy huomaamattaankin joskus. Minullekkin, siksi olenkin joissain kynsissä, kuten vaikka ruusukynsissä maininnut, että en itse tätä ideaa keksinyt, vaan se on jäänyt jostain blogista jota en muista ollenkaan. Taaskaan en omi ideaa ja olen valmis lisäämään sen idean kehittäjän jos sen jostain satun löytämään. :)

  Näissä minun tapauksissa mitä olen katsonut ei kyllä ole kyse vahingosta, koska ihan selvästi on tihrustettu mallia ihan vaan senkin perusteella, että on käyty useampaan kertaan tätä postausta minulta tihrustamassa ja kappas: samana päivänä blogista löytyy identtiset kynnet.

  Ei minusta tarvitse mainita kaikesta mitä tekee. Inspiraation lähteenähän blogit toimivat ja juurikin liukuvärjäyksestä mainitsinkin, että se on yksi yksinkertaisimpia ja varmasti suurimman osan tietämiä juttuja. En kuitenkaan toisaalta näe syytä, miksei voisi mainita jos on kerran selkeästi saanut ideaa joistain kynsistä, vaikka lopputulos olisi erilainen, mutta en myöskään ymmärrä sitä, että mennään kommenttiboksiin riehumaan, vaikka kynnet eivät ole edes samanlaiset. :D

  Yleensäkkään tälläset perusjutut kuten joku vinotippi, ranskis, liukuvärjäys tms. eivät vaadi minusta kummempia toimenpiteitä, koska ovat sen verran normaaleja lakkauksia. Jos kuitenkin Nämäkin on tehty täysin mallia jäljitellen, niin silloin minä kyllä itse ainakin mainitsisin lähteen, vaikkei kummemmasta lakkauksesta olisikaan kyse.

  VastaaPoista
 6. "Ideasta sen verran, että en suinkaan ole keksinyt ruusuideaa aivan itse, mutta en kuolemaksenikaan muista, kenen ulkomaalaisen kynsibloggaajan blogista tuon tapaiset bongasin, siitä kun on jo aika kauan aikaa.."

  Juurikin näin. Sitä selailee blogeja ja joku jää kummittelemaan, eikä sitä ilmeisestikään aina mitenkään päin muista..
  Eikä täten ihan kaikesta näkemästään voi kyllä myöskään vetää johtopäätöstä että "multa kopioitu", vaikka ei tässä siitä varmaan kyse ollutkaan.
  Niinkuin Sanna sanoikin, kaikki on aikalailla jo tehty.
  En siis ihan ymmärrä miksi idean lähteet pitäisi linkittää, jos toetutus on kuitenkin täysin oma, eriasia jos tekee suoraan kopion jonkun toisen tuotoksesta, tai sitten hyvin pienin muutoksin.

  Tarkoitan siis että ihan kaikilla on oikeus maalata kynsiinsä(esim)ruusuja, ei kellään ole yksinoikeutta ruusuihin.

  VastaaPoista
 7. Heidi: Samaa mieltä, kaikilla on oikeus toteuttaa kynsiinsä mitä lystää, mutta en ymmärrä tätä ideaa "kaikki on jo tehty", voisiko joku selventää? Minusta kynsitaide on vasta aikansa alussa. :)

  VastaaPoista
 8. Olin just tulossa sanomaan samaa kun Kiddo. Mun pää vuotaa ainakin niin pahasti et en ees muista missä oon mitäki nähny ja millon ja ku tosiaan selaa päivässä sen muutama kymmentä kynsiblogia, nii en tod. jaksais lähtee ettimään et kenelläköhän se tän tapanen manikyyri olikaan -.-'

  Ärsytti kun kerran väkersin kynsiä muutaman tunnin ja kun postaan sen niin joku tulee määkimään et joo nää oli jo viikko sit siellä ja siellä blogissa. Aha? Sori, en ollu ees nähny koko kynsiä. -.-'

  VastaaPoista
 9. Heidi: Niin, eihän sitä aina välttämättä muista. :}

  VastaaPoista

Asialliset kommentit ovat aina tervetulleita! :)