sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Mainostuksesta ja sponsoreista

Äiti on varmaan saanut tarpeekseen paasaamisestani mainostuksesta blogeissa, joten on aika häiritä sen sijaan teitä tällä aiheella. Salla tekikin jo oman versionsa aiheesta ja minäkin nyt ajattelin toteuttaa vihdoin tämän kauan mielessä pyörineen postauksen. Vaikka ollaan Sallan kanssa varmaan 99 % samaa mieltä tästä aiheesta, niin ajattelin silti tuoda omankin näkökulmani esille.

Tää mainostus-aihe on mulle itselleni läheinen monestakin syystä, mm. siksi että olen pari kertaa tutkinut tätä mainostusilmiötä ihan opiskelujuttujen myötä ja tottakai läheinen asia myös siksi, koska itsekkin bloggaan. Halusin nyt vielä pohtia tätä ihan ääneen törmäityäni taas hieman epäilyttävään mainostustoimintaan ja tahdon saada myös teidän mielipiteitä kuuluville, älkää siis epäröikö kommentoida jos kommentoitavaa on. :)

Noh, mainostus blogeissa. Onhan siinä puolensa. Minusta on kivaa lukea blogeja ja saada niistä uusia himotuskohteita. Kukkaro ei kyllä aina tykkää niistä wau-ilmiöistä, mutta siltä nyt ei kysytäkkään mielipidettä. Se on ihan päivittäistä että näen blogeissa jotain mitä tahdon ostaa: karkkipussin, kasvonaamion, mitä vain. Aina tietenkään nämä eivät ole ns. maksettuja mainoksia, mutta kuitenkin. Näin bloggaajan näkökulmasta taasen mainostus on kiva juttu siksi, että saa testata juttuja joita ei opiskelijana ole välttämättä varaa ostella ihan mielin määrin.

Tärkeintä mainostuksessa on minusta bloggaajan puolelta se rehellisyys: jos jonkun tuotteen saa ilmaiseksi, tulee siitä mainita. Itse olen paininut tämän jutun kanssa koska minusta on äärimmäisen rasittavaa joka postaukseen kirjoittaa maininnat kaikista saaduista tuotteista, mutta en ole vielä ratkaissut miten saisin kerrottua kaikille niillekkin jotka eivät joka postausta seuraa että tietty tuote on saatu ja olematta hokematta samaa postauksesta toiseen, hmm.

Meillä on asiat Suomessa blogeissa mainostuksen suhteen vielä ihan hyvin. Vaikka joskus sattuisi unohtumaan mainita, että tuote on saatu, niin ainakaan toistaiseksi kukaan ei ole vaatimassa maksamaan suuria summia piilomainonnasta, toisin kuin jenkkilässä. (Jos valmistajalta lahjaksi saadut tuotteet jäävät niitä kehuvassa blogissa mainitsematta, oikeus saattaa muistaa kehujaa 11 000 dollarin sakoilla.) Toisaalta se, että Suomessa ei ole tällaista pelkoa ole saa jotkut unohtamaan ehkä liiankin tehokkaasti sen, että piilomainonta ei ole oikeastaan sallittua, ei blogeissa niinkuin ei muuallakaan. Itsehän lähinnä naureskelen tällaiselle toiminnalle, vaikka harmittaakin se, että lukijoita koitetaan viilata jatkuvasti linssiin.

Mitenkäs ne sponsorit sitten? Blogeissa rupeaa niitäkin olemaan jo suuresti, myös kynsiblogeissa. Sponsorithan ovat kivoja yrityksiä, jotka ryhtyvät tukemaan blogin kirjoittajan toimintaa, kynsiblogeissa siis kynsien laittoa sponsoroimalla tavaraa. Minusta tällainen toiminta on todella hyödyllistä, sillä se auttaa esimerkiksi minua jatkamaan harrastusta tehokkaammin, kun kaikkea ei tarvitse ostaa itse. Te, jotka olette joskus olleet opiskelijoita tiedätte, että jokainen säästetty euro on tärkeä. Sponsoroiminenkin voi olla huono juttu, jos bloggaaja ryhtyy myymään puheitaan yritykselle ja antaa virheellistä tietoa blogiin. Tällaisiinkin blogeihin on valitettavasti tullut törmättyä.

Itselläni on tällä hetkellä yksi sponsori, enkä usko että enempää tulee ainakaan lähiaikoina olemaankaan. En ole sen tyyppinen ihminen, että tahtoisin hyötyä tästä blogiharrastuksesta vaan ajattelen lähinnä toisinpäin: minulle bloggaamisessa tärkeintä on ajatustenvaihto ja hauskanpito ja jos sitä vielä joku suostuu sponssaamaan, niin sehän on aivan mahtava lisä. Minulle on tarjottu erilaisia sponsorisopimuksia, mutta en ole suostunut niihin, syynä se, että ne eivät kiinnosta tai eivät sovi minun blogini aihepiiriin. Tästä aion pitää kiinni myös jatkossa. En myöskään suostu diileihin sellaisten kauppojen kanssa, joista en itsekään ostaisi tai joita en voi suositella varauksetta. Valitettavasti blogimaailmassa kaikki eivät toimi samoin. Olisiko teistä muuten epäilyttävää, jos yhtäkkiä ryhtyisin laajentamaan blogini aihepiiriä hiustenlaittoon ja sattumoisin samaan aikaan saisin hiustenpidennyksiä myyvän sponsorin? No niinpä.

Rehellinen mielipiteen kertominen saadusta tuotteista on myös eräs tärkeä juttu, jota tahdon noudattaa. En tahdo ryhtyä olemaan ostos-tv:n kaltainen "näillä elämäsi muuttuu paremmaksi!!"-tyyppinen bloggaaja (tästäkin on blogimaailmassa surullisia esimerkkejä). Ei sponsorin tuotteita tarvitse ylistää maasta taivaaseen jos ne eivät hypetystä ansaitse. Jos en tykkää niin en tykkää ja voin sen myös kertoa ja tietenkin syyn siihen.Toisaalta jos jokin tuote on oikeasti hyvä niin se on, ihan sama olenko saanut sen ilmaiseksi niin mielestäni voin silti hypettää sitä, jos se kerran on sen ansainnut.

Eräs esimerkki on jäänyt mieleeni. Minulle on sanottu eräällä foorumilla jotain sen suuntaista, että minun mielipidettä ja hehkutusta Cesarsin pikakuivattavasta ei voida ottaa tosissaan siksi, että minulla on heidän bannerinsa blogissani. Minusta tämä oli äärimmäisen loukkaavaa, sillä ryhdyin miettimään asiaa monelta kannalta. Tottakai yritysten bannerit joita blogissani on ovat sellaisia, joiden tuotteista tykkään. En kai mainostaisi blogissa yritystä, jonka tuotteista en pidä? Se, että jokin banneri koristaa blogiani ei saa minua myymään mielipiteitäni yritykselle. Mielipiteet ovat minun, tuotteet heidän. Minusta Cesarsin pikakuivattava nyt vaan sattuu olemaan minun tarpeisiini kokeilemistani pikakuivattavista ehdottomasti paras. Joku joka on yhtään pidempään sattunut lukemaan blogiani tietää, että vannoin kyseisen tuotteen nimeen jo Sonnelan ollessa alkutaipaleillaan pienenä blogina, ilman todellakaan mitään mainosbannereita. Tässä välissä olen testannut varmaan viittä eri pikakuivattavaa ja aina palannut tuohon Cesarsin omaan. Huh.

Tää on aihe josta voisin selittää vaikka puoli päivää, mutta ehkä tää pikkukirjoitus nyt sai vähän valotettua mun kantaani tähän asiaan.
Tiivistän: mainostus ja sponsorointi on ok niin kauan kun:
 • se on rehellistä
 • se ei muuta bloggarin kantaa arvosteltaviin tuotteisiin
 • siitä on lukijoille enemmän hyötyä kuin haittaa (hyötyinä esim. palkintosponssaukset, tiedotus uusista tuotteista vrt. haittana esim. lukijoista yritetään hyötyä, lukijoilta salataan mahdollinen sponssaus, bloggaaja kertoo virheellistä tietoa oman etunsa saavuttamiseksi)

Mitä te olette mieltä mainostuksesta? Häiritseekö mainostus blogeissa? Oletteko törmänneet piilomainontaan? :o

EDIT:

"
Suomessa piilomainonta on kielletty lailla, ja se koskee myös verkkoyhteisöjä sekä blogeja.
Omat ja positiivisetkin mielipiteet tuotteista saa toki kertoa, kunhan tekstistä tulee ilmi, onko kyseessä mainonta vai omaan kokemukseen perustuva, ilman maksettua kannustusta tehty huomio." 
Lähde: Digitoday

"Perinteiset bannerimainokset on vielä yleensä helppo tunnistaa mainonnaksi, koska ne on selvästi erotettu toimituksellisesta sisällöstä. Sen sijaan verkkoyhteisöjen ja blogien kaltaisissa kanavissa tilanne voi olla moniselitteisempi.

Esimerkiksi blogin kirjoittaja voi perustuslain takaaman sananvapauden nimissä kertoa, mikä lankamerkki on paras neulomiseen, mikä suklaa on osoittautunut ylivoimaiseksi leivonnassa tai minkä liikkeiden alennusmyynneistä tekee parhaat huippumuodin löydöt. Lukija ei voi sen sijaan olla varma, onko kyseessä todella kirjoittajan oma mielipide, yrityksen maksama mainos vai niiden sekoitus.

Kuluttajansuojalain esitöiden mukaan tunnistettavuus edellyttää avoimuutta. Markkinatuomioistuimen ratkaisun (1994:17) mukaan mainos on voitava tunnistaa mainokseksi heti, ilman, että siihen tutustuu tarkemmin. Tapahtuuko näin kokkausaiheisessa blogissa, jossa kehutaan tietyn nimistä ja tietyssä osoitteessa sijaitsevaa maatilaa sekä sen täydellisiä juustoja ja lisäksi annetaan resepti, jossa käytetään juuri tämän maatilan juustoja? Onko kirjoittaja tehnyt mainossopimuksen juustotilan kanssa vai onko hän vain aidosti lumoutunut paikasta ja sen tuotteista?"
Lähde: Kuluttajavirasto

23 kommenttia:

 1. mainostus ei minua sillee haittaa jossei ne pomppaa siihe ruudulle sillee, että MOI OLEN MAINOS, kissan kokoisin kirjaimin ja peittää koko blogin : D

  VastaaPoista
 2. Pitää muistaa että kaikki tuotteiden hehkutus ei ole aina sovittua yhteistyötä, itse ainakin suitsutan tuotteita (blogini on tosin todella tuore) joista kicksaannun ja mainitsen nimet ja mahdollisesti ostopaikat.

  Mainostus on varsin fiksua, kun se tapahtuu asiallisesti: molemmat voittavat ja lukijat tekevät löytöjä. Ei paljon huvittaisi kun bloggaaja kehuisi tuotteen tai tuotteita myyvää firmaa taivaisiin saakka, ja omalle kohdalle osuisikin iso pettymys vain sen takia, että joku kehuu juttuja saadakseen lisää uutta ilmaistavaraa. Mutta jos tuote on aiheellisesti kehuttu, se voi varsinkin hyvin saada minut hankkimaan tai edes harkitsemaan sen hankintaa. Oikein tehtynä mainostaminen palvelee kaikkia osapuolia positiivisesti.

  VastaaPoista
 3. Ehkä lukijoita helpottaisi jos tekis tuonne sivulle sellasen osion, mistä näkis mikä keneltäkin on saatu? Ei tarvis jokapostauksessa erikseen mainita :P

  Miten muuten niitä sponsoreita oot saanu? Onko ne ottanu sinuun yhteyttä vai ootko ite tarjonnu/vinkannu heille esim. blogistasi? :)

  VastaaPoista
 4. Olen lukenut yhtä blogia, missä vertailtiin kosmetiikkaa. Siinä blogissa pari merkkiä sai aina ne parhaat "tulokset" ja pian selvisikin mulle, että nuo merkit on sponsoreita kyseiselle blogille... Oli kiva kun tajus, että mua on vähän ku huijattu!

  Mutta sun blogissa ei tästä ole varmasti epäilystäkään, kiitos siitä :))

  VastaaPoista
 5. Mulla on niin tuore ja huomaamaton blogi, että mulla ei ole mitään sponsoreita enkä saa mistään mitään ilmaiseksi ellei joku kaveri tai sukulainen lahjoita, mutta useimmiten kerron ostopaikan(paitsi jos sen avulla voi tosta noin vaan tunnistaa asuinpaikkani) ja hinnan, ja kerron jos tuote on mielestäni hyvä.

  VastaaPoista
 6. Sponsorit ja ilmaiskama voi tosiaan virkistää blogia, ja siihen ei ole mitään vastaan. Kuitenkin ymmärrän, että monen kynsi/kosmetiikka bloggarin luontainen intohimo on ottaa selvää uusista tuotteista, ja testailla kaikkea kivaa. Kaikkeen vaan ei ole varaa, tai ei tule itse koskaan hankittua!

  Joskus vaan mietin, että onko tämä monessa blogissa käytetty "postimies toi minulle", joku kiertoilmaisu ilmaiselle tavaralle? :D Aika monessa meinaan oon törmänny. Just sattumalta vielä tyyliin "postimies toi minulle piristyksenä salkullisen Kellogs-murotuotteita", eli tuskin itse tilattua.

  VastaaPoista
 7. Mä olen kyl sitä mieltä, et varmaan ne sponssaajatkin arvostaa enemmän totuudenmukasta mielipidettä, kuin mielistelyä. Jos ylistät niiden tuotteita, mut ne onkin ihan surkeita, ei sponssaajat saa vakiasiakkaita tilaajien/ostajien huomattua huijauksen. Siin menettää sponssaaja asiakkaat ja huonolla tuurilla blogikin lukijoita.

  Sulla on kyl aina ollut ihan asiallisesti ilmotettu sponssaukset ja muut. Ainoa mikä sponssaamises/mainostukses ärsyttää, et miks mul ei syydetä ilmasii kynsilakkoi. :D Mut olethan sä blogannutkin paljon pidempään ja lukijoitakin on puolet enemmän, et en yhtään ihmettele et sulle satelee tarjouksia. :)

  Mut susta sais kyl muutkin ottaa mallia. Ei pelkästään sponssausten ilmottamisesta ym., mut myös tossa, kun sanoit ettet ihan mitä tahansa ota vaiks tarjottais. Kyllä mulle esim. kelpais ne ilmaset hiustenpidennykset, mut sait tekstilläs ajattelemaan, et jos joskus jotain tarjouksii tuleekin, niin kannattaa miettii tarkasti ennen kun suostuu mihinkään. Ilmanen tavara on kivaa, mut vähän täytyy miettii miten se vaikuttaa blogiin, jos alkaa jatkuvasti mainostaa miten ilmasta tavaraa lauantaimakkarasta sähköautoihin tulee koko ajan ikkunoista ja ovista sisään. :D

  VastaaPoista
 8. Huh, melkosen asiatontakin jos joku oikeasti ottaa nuo sponsorit niin, että ainoastaan ylistää niitä kaikkia muita enemmän. Sama täällä, blogini on melko tuore ja vasta nyt olen alkanut kirjoittaa säännöllisemmin, eikä mulla _todellakaan_ ole sponsoreita (oishan se silti kiva. :D), mutta silti aina kerron mitä lakkoja käytän ja varmasti jos törmään johonkin tosi kivaan, niin sen kyllä kerron, itsekin kuitenkin haluan aina tietää jos joku on niin superhyvä että pitäisi löytyä kaikilta. Tai siis, ainakin haluaisin tietää että mistä kyseistä tuotetta saa ja onko se ainoastaan sesonkituote, vai saanko sitä vuoden ympäri samasta paikasta. Argh! Alko oikein ärsyttää että sellaisia ihmisiä on olemassa jotka viitsivät nuolla jonkun toisen ****ttä ihan vaan sen takia että saisi muhkeita paketteja aina ja ikuisesti. Ja eipä kuulosta myöskään hyvältä firman kannalta jos joku turhaan ylistää täydelliseksi yms mutta kaikki muut totetaa että roskaa paketissa, sinne meni rahat.

  VastaaPoista
 9. Ei mua haittaa just vaikka kynsiblogeissa tai muuten pienimuotoisesti. Jossain vaiheessa suurimmissa muotiblogeissa oli aina samat tavarat (olivat siis lahjoja) ja suunnilleen joka viikko jotain saatua. Minusta se oli jo vähän tylsää, ei sitä, mitä itse blogeista haen.

  Mut siis ei mua lukijana oikeastaan haittaa, onko kirjoittaja ostanut tuotteen vaiko saanut sen. JOS kirjoittaa siitä rehellisesti. Tosin monihan sanoo myös, että kertoo vain niistä lahjoista, joista on tykännyt. Mut edelleen se, että jos jatkuvasti esitellään saatuja tuotteita ja varsinkin, jos ei ne edes liity blogin aihepiiriin (kynsiblogissa vaikkapa haravoita ja muita pihatöihin tarvittavia vehkeitä), niin vähän menee fiilis.

  VastaaPoista
 10. Rehellisyys on mun mielestä tärkeintä. Seuraan jonkun verran jenkkiläisiä blogeja ja esim. YouTuben arvosteluvideoita ja kyllähän se joidenkin tuotteiden hehkutus on niin läpinäkyvää. Miksei siis voisi sanoa suoraan, että tuote on saatu ilmaiseksi, kun kaikki sen kuitenkin tietävät. Toivoisin myös, että tuotteista annettaisiin todenmukainen mielipide, vaikka ne olisikin saatu ilmaiseksi. Jos joku tuote on huono, niin mieluummin sitten jättäisi sen arvostelematta kuin antaisi väärää kuvaa. Sinänsä mua ei blogien mainostus haittaa ja sehän on nykypäivänä ihan luonnollinen tapa markkinoida omaa yritystään. Jos mulla olisi joku pikku-firma, niin luultavasti itsekin antaisin tuotteitani bloggareille.

  Mitä tulee Cesarsin pikakuivattajaan, niin korkkasin omani vähän aikaa sitten ja tykkään kovasti! :) Toimii ihan yhtä hyvin kuin Seche Vite, mutta Cesarsissa ei ole tolueenia, mikä on hyvä asia.

  VastaaPoista
 11. krista: Totta, ne on äärimmäisen rasittavia ne silmille pomppivat mainokset, onneksi on olemassa noita selaimeen asetettavia mainosten esto-ohjelmia. ;D

  Maryah: Juu näin on, ei tietty läheskään aina hehkutetut tuotteet ole saatuja. Oot ihan oikeassa, oikein tehtynä mainostus kyllä palvelee sekää bloggaajaa että lukijaa. :)

  Nunnu: Harkitsin sitä sivu-juttua itsekin, mutta tiedän jo nyt että saisin silti vastailla aina kysymyksiin että mistä tämä ja tämä on hankittu, kun blogissa käy kuitenkin kävijöitä jotka vain piipahtavat, eivätkä sitten varmasti eksy sinne sivulle.

  Oikeastaan on molemmin puolin tapahtunut yhteydenottoa, mutta sponsori kuitenkin luonnollisesti se, joka on sponsorointia ehdottanut. :)

  Glassy: Justiinsa, just tota mäki aina koitan varoa ku luen tuotearvosteluita, että onkos tässä nyt oltu ihan rehellisiä. Tosi tympeetä tommonen, jos siinä sitten vääristellään tuloksia. :I

  Nora: Jep, se onkin hyvä kertoa mistä on ostanut mitäkin. Itsekin yritän muistaa kertoa, mutta usein höpötän niin paljon kaikkea että saattaa jäädä mainitsematta. ;D

  Laura: Näinpä! Hei toi on muuten aika mielenkiintoinen tuo postimies-juttu, oon itsekkin törmännyt siihen. En kyllä ihan ymmärrä, miksei voisi vain suoraan sanoa, että tuote on saatu (vaikka monet arvaavatkin sen) mutta ei ainakaan tarvitsisi sitten joidenkin miettiä että olikos tää nyt saatu vai ei. ;

  Crayon: Niinpä, ite kokisin että sponsorin vois jopa olla ihan hyvä kuulla, jos jossain tuotteessa oli parannettavaa tms. koska kynsibloggaritkin on periaatteessa asiakkaan näkökulmassa kirjoittamassa niistä tuotteista ja jos bloggarit ei jostain tykkää, voi olla etteivät asiakkaatkaan välttämättä tykkää.

  Jep, mä oon ajatellu sen asian niin, että mieluumin pidän uskottavuuteni bloggaajana ja kannatan vain muutamia yrityksiä/olen heidän kanssaan yhteistyössä koska loppuje lopuksi lukijoiden luottamus on se tärkein juttu ja epäilisin, että se luottamus saattaisi horjua jos lukijat kokis että blogi muuttuu mainoskanavaksi kaikille mahdollisille yrityksille. Saattais monista tuntua, että heitä lukijoina käytetään hyväksi. :I Mutta siis tosi kiva kuulla, että oot tuota mieltä minun tyylistäni. :)

  norppa: Oon samoilla linjoilla, ei sillä sinänsä ole väliä onko tuote ostettu vai saatu, jos se mielipide on tuotteesta silti sama hankintatavasta riippumatta. :)

  Puggie: Niinpä, lukijat/katsojat eivät tosiaan ole niin tyhmiä etteivät tajuaisi että joku ilmiselvä tapaus on piilomainontaa. Siinä vaan bloggaaja menettää uskottavuuttaan jos sponssausta tms. koitetaan salailla, koska siinä ryhtyy sitten heti epäilemään, että miksi se salailee, onko tässä jotain hämärää takana.

  Mun täytyy myöntää, etten itse ollenkaan oo perillä noista kynsilakkojen haitallisista aineista mutta hyvä nyt tietää jos tuossa Cesarsin pikakuivattavassa ei sitä tolueeniakaan ole. ;D

  VastaaPoista
 12. LeCianne: No sanos muuta! Mun pitäs kanssa ryhdistäytyä siinä, että mainitsisin mistä oon mitäki ostanu, ku niitä kuitenkin kysellään. ;D Tuo on kyl totta tuo, että ei hyvin mene jos tyypit sitten erehtyy ostamaan jotain siksi että ovat saaneet virheellistä tietoa. :o

  VastaaPoista
 13. Mä olen mm. itse kirjoitellut tyyliin "postimies toi" -otsikoituja postauksia moniakin, mutta useimmissa ei ole kysymys mistään ilmaiskaman saannista, niistä on sitten maininnat ihan erikseen niissä, mitkä on. :)

  Mä en sillain välitä siitä, piilomainostaako joku vai ei. Jos joku on saanut tuotteen ilmaiseksi, mutta ei tästä ilmoita, niin se ei ole multa mitään pois. Tai mä en koe sitä näin. Kukin tyylillään. En ole tutustunut näihin piilomainonta- tai mainontasääntöihin. :D

  Mä myös mainostin Cesars Shopia mun sivuillani paljon ennenkuin meidän välille syntyi yhteistyösopimus. Mainostin kyseistä yritystä, koska mun mielestä siitä ei voinut kuin olla hyötyä blogini lukijoille, koska itse pidin/pidän siitä yrityksestä ja heidän tuotteistaan.

  Mutta hyvä postaus!

  VastaaPoista
 14. Miten saan sponsorin ? :OO
  ja mitä ne on sulle ilmasiks antanu :)

  VastaaPoista
 15. Itseäni tämä asia ei juurikaan häiritse. Laitan kynsiäni, en pidä blogia, mutta lueskelen niitä kuitenkin. Minulle on täysin yhdentekevää onko ko. bloggaajien lakat saatuja vai itse hankittuja. Luen blogeja mielenkiinnosta lakkoja ja lakkauksia kohtaan. Otan niistä inspiraatiota, nautin kauniista kynsistä, kynsitaiteesta ja kuvista.

  En koe, että se olisi minulta mitenkään pois, onko jonkun lakat ilmaisia vai maksettuja. Eikä sitä minulle tarvitse mainitakkaan, en tee sillä tiedolla mitään. Minulle rittää, että saan haluamani tiedon, esimerkiksi, jos etsin uusia lakkasävyjä. Kauniit, hyvin otetut kuvat lakkauksesta riittävät minulle. Olipa lakka sitten miten tahansa hankittu, mitä väliä sillä on, onko lakka ollut ilmainen? Ei ole syytä olla kateellinen kenenkään lakkakokoelmasta.

  Arvostan myös sitä, jos näen jonkun ostamisen arvoisen/kiinnostavan tuotteen, löytyvät tuotteen ostopaikka sun muu, siitä samasta yhteydestä. Yksinkertaista ja helppoa. Ostopäätöksen osaan tehdä tai olla tekemättä sitten ihan itse.

  Mutta minäpä luenkin kynsiblogeja kynsien ja lakkausten takia. kaikki muu on enempi vähempi yhdentekevää.

  Terveisin Kirsi

  VastaaPoista
 16. Sanna: Juu olen minäkin joskus kirjoittanut samoin, lähinnä minä tarkoitin tuossa omassa jutussani (ja varmaan epäilisin että Laurakin) sitä että jos ilmiselvästi on jutut saatu jostain, niin voisihan sen sanoa suoraankin, eikä laittaa kiertoilmaisulla postipoika toi, jota kaikki eivät välttämättä hoksaa. :)

  Ja ei, se ei oo tosiaan keneltäkään pois vaikka joku ei mainitsisi tuotteen alkuperää, mutta minulla itselläni aiheuttaa epäilyksiä jos tuotteen alkuperää ei voida syystä tai toisesta kertoa.

  My Nails: Nooh tuota, sanotaanko vaikka näin, että siinä vaiheessa kun joku mainostaja kokee blogisi kyllin hyväksi mainoskanavaksi, he kyllä varmaan ottavat yhteyttä sinuun päin. :) Ja blogia tarkemmin lukemalla hoksaat kyllä mitä olen saanut, mutta siis kynsilakkoja esimerkiksi. :)

  Kirsi: Olet oikeassa, eihän se ole toki pois keneltäkään vaikkei asiasta mainitse, mutta en kuitenkaan näe syytä miksi pitäisi olla mainitsemattakaan. Siitä tulee ainakin itselleni heti kuva, että onko touhussa jotain epärehellistä jos ei voida olla lukijoille rehellisiä, ymmärrät varmaan :)

  Ymmärrän kyllä kantasi hyvin, eihän sen pitäisikään vaikuttaa pätkääkään onko tuotteet saatu vai ei ja sitä haenkin takaa, että ei ole väliä tuotteen alkuperällä, jos lukijat saavat rehellisen tiedon tuotteiden alkuperästä huolimatta. :)

  VastaaPoista
 17. Minä en pahemmin kiinnitä huomiota siihen mainontaan, mutta kyllä sen huomaa onko arvio tuotteesta kirjoittajan oma mielipide vai ei ja se on minulle tärkeintä, oli se sitten sponssattu tai itse ostettu, lahjaksi, mistä-ikinä-onkaan tuote. :) Silti yritän itse parhaani mukaan mainita blogissani että tuote ei ole kenenkään sponssaama vaikkei kukaan sponssaakaan, mutta ihan vain muille selväksi. 8) Tietävät sitten että ne hutiostokset ovat ihan minunkin kukkarosta lähteneet. :'D
  Kieltämättä se on kyllä mukavaa kun mainitaan mikä tuote on saatu sponsorilta, esim. *-merkillä kuten itse olet käyttänyt, tulee sellainen rehellinen kuva kirjoittajasta. :)

  Eniten minuu ärsyttää se, että yritetään kerätä itselleen niitä sponsoreita - ja ei, tämä ei ole mitään kateellisen puhetta - jolloin se menee vain niiden tuotteiden esittelyyn ja kehumiseen ja unohdetaan miksi se blogi alunperin on laitettu pystyyn. :|

  VastaaPoista
 18. Ei erityisemmin häiritse, enkä oo tainnu törmätä piilomainontaakaa. Joskus ku lukee jotain tekstei, tuntuu kyl et se tuote on liia hyvä ollaksee totta, sit ylistetää niin et joka lausees on joku hehkutussana, ja miettii et eiks siin oo muka _mitää_ vikaa. Mut voihan tosiaa olla et jotku tuotteet sit onvaa niin hyvii käyttäjän mielest et sit saa ja pitää ylistää ja eihän se väärin oo (=
  Must ois kans mukava jos saa jotain tuotteit testattavaks, kertoo keltä ne sai. Kylhän niin saa vissii tehä (?) mut eihän se firma siin ainakaa mitää menettäs jos bloggaaja kertois ystävällisest mistä tuotteet tulee. Sit jos lukijakii haluis koittaa, sen ois helpompi lähtee ettimää mistä saa ittellekkii tuotteit eikä sit tarvis sokkoon lähtee hakee..

  VastaaPoista
 19. Serrated B: Jep, hyvä homma, siksi olenkin parhaani mukaan koittanut mainita jos jokin tuote on saatu. :)

  Näinpä, en ymmärrä minäkään sitä keräilyä. Enkä ole kyllä minäkään kateellinen, en vain ymmärrä sitä että minulle rakkaasta harrastuksesta toiset koittavat saada kaiken mahdollisen rahallisen yms. hyödyn. :o

  Nebu: Jep, tottakai tuotetta saa hehkuttaa jos se on ansainnut sen hehkutuksen. ;D Ja juu, niin saa tehdä, niin oikeastaan pitäisi tehdä, että kertoo jos tuote on saatu. Muuten se on piilomainontaa, jota ei Suomen laki salli. :i

  VastaaPoista
 20. Eli siis pitäisikö aina mainita joka tuotteen perään, että mistä sen on ostanut? Mä en oo tämmöstä kuullut, mutta kun eksyin tänne alon miettimään=D Ihan juurialoittanut kynsibloggaaja kun olen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa mainita, niin ei jää kenellekkään epäselväksi mitkä tuotteet on saatu yrityksiltä ja mitkä ostettu omalla rahalla. :)

   Poista
 21. Rehellinen mainonta on vaan plussaa eli siis kertoo rehellisen mielipiteen. Saan ainankin tietää mitkä firmat on luotettavia ja esim: toimitusajat ja tuotteiden pakkaamisen laadun (onko lakat pakattu tukevasti vai onko tuotteet viallisia tullessaan postiin). Ja saatujen tuotteiden arvosteluista ei pahaa sanottavaa ainakaan tässä blogissa, koska saan tietoa lakoista joista madollisesti itse tykkään mutta et olisi omilla rahoillasi halunnut ostaa :) Jatka samaan malliin !

  VastaaPoista

Asialliset kommentit ovat aina tervetulleita! :)