lauantai 22. joulukuuta 2012

Opas tiedonhakuun

Tällainen postaus tuli mieleen, kun päivästä toiseen vastaa samoihin kysymyksiin, joihin tietää vastanneensa useamminkin. Niinpä ajattelin, että teitä epätietoisia varten teen johdatuspostauksen kynsiblogin (tässä tapauksessa oman blogini käyttöön) ja tiedonhakuun internetistä yleensä.

Esimerkki 1.

Ajatellaanpa tilannetta, että sinulla on kysymys esimerkiksi Konadeista. Tahdot tietää seuraavaa:

 "Mikä on Konad ja mistä sitä saa?" 

Sinulla on parikin vaihtoehtoa koittaa saada asia selville

1. Google. Mene Googleen, kirjoita hakusanaksi konad ja katso mitä google kertoo. Aina jos on tällaisia yleismaailmallisia kysymyksiä kuten "mitä ovat duck kynnet" "mitä tarkoittaa stamping" "mikä on kynsinauha", niin Google osaa varmasti auttaa. Googlen kuvahakuakin kannattaa käyttää! Google ei luultavammin anna suoraa vastausta kysymykseen eli sieltä ei saa suoraan vastausta että konad on leimaustapa ja niitä saa näistä XYZ-kaupoista, joten tietoa joutuu hieman soveltamaan.

2. Etsi blogisivuilta "hae"-lomaketta. Minun blogissani se on sivupalkissa. Laita hakusanaksi konad ja saat joukon tuloksia, joista voit etsiä tietoa Konadista.3. Mene blogini UKK/FAQ -sivuille. UKK-löytyy ison yläbannerin alta, välilehdestä.

UKK eli Usein Kysytyt Kysymykset  on sivu, jonne kerään ja vastaan usein kysyttyihin kysymyksiin. Nämä kysymykset ovat erityisen tulenarkia, eli en todellakaan mielelläni vastaa näihin kysymyksiin kymmentä kertaa päivässä.4. Kysy asiaa minulta kommenttiboksissa ja mikäli asia on tuota luokkaa että Googlesta löytää helposti vastauksen, niin työllistä minua ja minun hermojani. Anna minun etsiä sinulle vastaus googlesta. Tätä tapaa ei suositella käytettävän jos tahdotte minun vielä bloggaavan useampia vuosia. :D


Esimerkki 2.

Haluat tietää seuraavaa:

"Millaisia lakkauksia voi tehdä Konad-laatalla m59? Minulla on China Glazen Ruby Pumps, millaisiin lakkauksiin käyttäisit sitä?"

1. Mene blogini sivupalkkiin, etsi leimauslaattatunnisteiden alta m59 ja katso mitä minä olen tehnyt. Oikeastaan ne vaihtoehdot minä sinulle tulen tarjoamaan jos kysyt, koska sellaisia itsekin olen tehnyt. Vaihtoehtoisesti voit mennä Googlen kuvahakuun ja hakea sieltä "konad m59" ja sinulle tarjoutuu kyseisellä laatalle tehtyjä lakkauksia.2. Kysy minulta. En pane pahakseni tämäntyyppisiä kysymyksiä tietenkään, mutta toivoisin että hyödynnätte blogiin suurella vaivalla tehtyä tunnisteiden listaa ja kurkitte sieltä ensin. :) Sama koskee ihan kaikkea omistamiani juttuja, eli myös hakutoiminnolla voi etsiä vaikka tietyllä kynsilakalla tehtyjä lakkauksia.

Huom!

Tämä nyt ei tarkoita sitä että minulta ei saisi mitään kysyä, ei tietenkään. Tämä postaus on lähinnä osoitettu niille, jotka ovat liian laiskoja googlettaakseen/etsiäkseen useita kertoja toistettua tietoa blogistani ja laittavat minut etsimään tiedon puolestaan. Toivoisin, että kaikissa yleismaailmallisissa kysymyksissä, suunnilleen sellaisissa mitkä alkaa sanalla "mikä on" tai "mistä saa" niin koittaisitte löytää vastausta ensin Googlesta ja blogini sivuilta. Toivoisin myös, että sivupalkissa olevia tunnisteita hyödynnettäisiin ja niistä katsottaisiin ensin.

Työllistäkää Googlea, älkää bloggaajia!

15 kommenttia:

 1. Rautalangasta se pitää näköjään vääntää. Ehkä tämä on silti toivottavasti tarpeellinenkin opas joillekin. :)

  Kiitos muuten pukki-tutosta (en siihen kommentoinutkaan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo niin se vissiin pitää. ;D Ainakin näpäytys jos ei avuksi asti ole. Ja oleppas hyvä! :)

   Poista
 2. Tää oli musta hyvä postaus, muistuttaa kaikkien mieliin että mitä kannattaakaan tehdä. :)
  Itse oon kyllä yrittänyt olla ainakin omatoiminen ja etsiskellä itse mieltä askarruttaviin kysymyksiin vastauksia juurikin joko Googlen tai tunnisteiden kautta. :)

  VastaaPoista
 3. kiristääkö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. anonyymittääkö?

   Poista
  2. Reps Liisa :'D Ei kiristä, mulla ei oo enää joulustressiäkään! Lähinnä ihmetyttää vaan.

   Poista
 4. Tämä postaus tulee kyllä tarpeeseen! (Harmi vaan, ettei se linkitys facebookiin taida vieläkään toimia?)

  Olen jo pitempään ihmetellyt tiettyjen ihmisten laiskuutta hakea tarvitsemaansa tietoa. Tämä tietty ihmistyyppi ei vaivaudu käyttämään edes maailmankaikkeuden helpointa hakuväylää (Googlea), vaan kaikki kysytään blogeissa, keskustelupalstoilla ym., jossa odotetaan muiden tekevän työn ja tarjoilevan vastaukset valmiina (linkkeinä tms.).

  Tänä päivänä tiedonhaku on kuitenkin niin helvetin yksinkertaista mm. juuri Googlen ansiosta, ja yleensäkin internetin. Mitenkähän sellaiset ihmiset pärjäävät elämässä ylipäätään, jos viitseliäisyyttä ei riitä edes näin helppoon asiaan? o_O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ihmettelen samaa usein! Ennen piti lähteä tyyliin kirjastoon asti hakemaan tietoa, nyt se on kaikkien selaimissa saatavana. ;D

   Poista
 5. Itsekin olen ihmetellyt tätä samaista "ilmiötä". Ja useimmiten kysellään postareita, jotka käy ilmi suurimmasta osasta nettikauppoja. Ja joihinkin kun voi tehdä sen ns. feikkitilauksen, josta siitäkin näkee jo ne postikulut.

  Joskus ottaa itseäkin aivoon tuollaiset ihmiset, jotka ei kehtaa etsiä sitä tietoa. Amiksessa oli sama juttu. Olimme herranjumala sentään datanomeja ja suurin osa luokasta ei viitsinyt etsiä tietoja, vaikka tietokonetta käytettiin 40 tuntia viikossa.. Itse kun olen aika paljonkin oma-aloitteinen ja kokeilen kaikkea ensin itse :D

  Mitenköhän sitä pärjättiin ennen ilman tietokoneita ja kännyköitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se on vaan juuri sitä yleistä laiskuutta kun ei viitsitä nähdä vaivaa ni mietitään jos joku tekis sen asian omasta puolesta. Kuulostaa kyllä tosi uskomattomalta tuo sun amiskertomus, ei näin. ;D

   Poista
 6. Tämä postaus oli kyllä hyvä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti tämä näpäytti jotakuta. D;

   Poista

Asialliset kommentit ovat aina tervetulleita! :)