keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Tutoriaali eBayn käyttöön

Anonyymin pyynnöstä päätin tehdä teille tällaisen ohjeen tuon eBayn ihmeelliseen maailmaan, kuvien kera.

Seuratkaa mustia nuolia kuvissa, ne kertovat oleellisimmat jutut.

REKISTERÖITYMINEN

eBayn etusivulla olevaa Register-nappia pitkin päästään aloittamaan, elikkäs rekisteröitymään.

eBay tarjoaa ekana noita englanninkielisiä maita, mutta Suomen löydät "see all countries"-kohdasta. Valitse sieltä Finland ja täytä kaikki kohdat niin pääset jatkamaan.

Jos se ei hyväksy state/province-kohdan jättämistä tyhjäksi, laita siihen fin.

ETUSIVU

Kun rekisteröityminen on hoidettu mallikkaasti, niin päästään kirjautumaan. Etusivulla oleva ylhäällä nuolella osoitettu tyhjä kenttä on hakuja varten. Siihen voit kirjoittaa mitä nyt ikinä olet hakemassa. Vieressä olevasta valikosta voit hakea tarkemmin eri kategorioista.

"Watching"-kohta keskellä kertoo, että olen laittanut kyseiset kohteet itselleni muistiin, näytän myöhemmin miten se toimii. Valitaan ostokohteeksi ympyröity China Glazen lakka ja napsautetaan sitä.

OSTA HETI-TUOTE

Pääsemme tuotteen infosivulle. Tässä kohtaa huolellisuutta. Tärkeimmät asiat ovat:
1. Tarkista tuotteen hinta. Sen löydät osta heti- kohteista price-kohdasta. Osta heti-kohteet ovat kohteita, joille on määritetty suora hinta jolla se myydään, eikä siitä huudeta kilpaa. Kun tahdot ostaa kohteen, paina Buy now-nappulaa.
2. Mutta ennen ostoa, tarkista postikulut!! Toiset koittavat saada rahaa sillä, että itse tuotteen huuto alkaa esim. 0$:sta mutta postikulut ovatkin vaikka 10$. Postikulut löytyy shipping-kohdasta. (kts. nuoli) Muista selata koko sivu loppuun, jotkut myyjät myös vaativat erilaisia vakuusmaksuja (insurance tms), ne on AINA mainittu erikseen kuvauksessa, jos sellaisia on.
3. Tarkista tietenkin, että toimittaako myyjä Suomeen! Oikealla näkyvä "other item info"-kohdasta löytyy kohta "ships: worldwide" eli tämä myyjä toimittaa joka maankolkkaan.
4. Maksutapa, vaatiiko myyjä Paypalia, luottokorttimaksua vai mitä, Paypal on helpoin ja suositeltavin mielestäni (btw, olisitteko tarvinnut ohjausta paypalin kanssa?)
5. Jos jäi jotain epäselvää, kysy myyjältä ennen huutoa! Tämä onnistuu nuolella osoitetusta kohdasta "ask a question".

Nuolella osoitettu kohta "now watching in my ebay" kertoo, että olen laittanut jo kohteen seurattaviin ostoksiini. Tässä kohtaa olisi muuten linkki "watch this item"

Samalta sivulta alempaa löytyy tuoteinfo eli description, jossa tietoa tuotteesta.

Shipping and payments kertoo tarkemmin toimituksesta. Muista valita asuinpaikaksi Suomi!! Each additional item-kohta tarkoittaa, että jos ostaisit kyseiseltä myyjältä esim. kaksi lakkaa, olisivat postikulut 4,5$ + 2,4$, jos ostaisit kolme niin 4,5$+2,5$+2,5$ jne.

Vielä rullatessamme alaspäin näkyy tarkemmat tiedot maksutavoista jotka myyjä hyväksyy.

Kun olemme aivan varmoja, että tuote on sellainen, että sen tahdomme ostaa, rullataan sivun alkuun ja painetaan jo aiemmin mainitsemaani sinistä "buy now"-nappulaa. Tällöin aukeaa tällainen sivu:

Joka käskee vielä varmistamaan ostoksesi. Commit to buy ja sitoudut ostamaan ja maksamaan tuotteen. Tämän jälkeen siirryt sivulle, josta pääset maksamaan. Siinä ei varmaan ole sen kummempia hyväksyt vaan ja kirjaudut paypaltilillesi ja teet kuten käsketään.

MY EBAY
Maksettuasi pääset yläoikealla olevaa "my ebay" linkkiä painamalla tälle sivulle. Vasemmalla näkyy "watch"-kohdassa tuotteet, jotka olet laittanut kohteisiin joita tahdot seurata."won"kohdassa ostamasi jutut, "didn't win" kohdassa tuotteet, joita et huutamalla voittanut ja "active"-kohdassa vielä auki olevat kohteet joissa sinulla on huutoja meneillään.

Tässä näkymässä olemme siis voittamassamme kohteissa. Kohteen nimen perässä on hinta, ja erilaisia symboleja. Symboleilla on seuraavay merkitykset:
* Dollarikuvio kertoo, onko tuote maksettu jo vai ei. Ylläolevassa kuvassa kaikki tuotteet ovat maksettuja.
* Paketti-symboli kertoo, onko tuote jo lähetetty. Kun viedään hiiri paketin päälle, kertoo se milloin tuote on lähetetty. Ylläolevassa kuvassa huomataan, että 3 ylintä kohdetta ja alin on lähetetty.
* Tähti-symboli kertoo oletko jo laittanut palatetta myyjälle.
* Kirjekuori kertoo, joko olet saanut palautteen myyjältä.

TUOTTEEN ETSIMINEN


Kuten ylläolevasta kuvasta huomaa, olen etsinyt sanahaulla "china glaze" ja saanut kyseisiä tuloksia. Nuolella voin valita, mihin järjerstykseen tahdon tulokset pistää. Tahdonko ekana näytettävän halvimmat, aikaisimmin päättyvät vai mitä. Vasemmalla ympyröityyn "price" kohtaan voit laittaa vaikkapa rajaksi 5$ jolloin haku ei anna yli 5$ meneviä tuloksia vaan näyttää halvempia.

Jos katselemme vaikka yläkuvan kohdetta New! China Glaze Nail Polish XTREME THRASH SKI 2007, ensimmäinen ympyröity kertoo, montako huutoa kohteella jo on. Toinen kertoo tämän hetkisen hinnan ja viimeinen kertoo, kauanko tuote on vielä auki.

OSTAMINEN HUUTAMALLA

Valitaan nyt vaikka tuo ympyröity kohde.

Tarkistetaan, että tuote on ok ja laitetaan "your max bid" kohtaan se suurin summa, jota oltaisiin tuotteesta valmis maksamaan (postikulut päälle, niitä ei lasketa tähän kohtaan)

Max-bidiä voi korottaa, EI vähentää, joten mieti tarkkaan. Ebay korottaa tuotteen hintaa automaattisesti puolestasi siihen saakka kun olet rajan pistänyt.

Jos et vielä tahdo ostaa tuotetta, voit laittaa sen itsellesi muistiin "watch this item"-linkkiä painamalla, jonka jo aiemmin mainitsinkin.

Selitinköhän tarpeeksi tyhjentävästi? Kysymyksiä saa esittää lisää jos jotain jäi epäselväksi, en varmasti tajunnut kertoa kaikkea..

edit: Valuutan kanssa ongelmia? Google auttaa! Jos haluat tietää paljonko 5$ on euroina, kirjoita googleen : 5$ in € , ei sen vaikeampaa. >:}

40 kommenttia:

 1. uuu hyvähyvä! Kiitos!

  Vielä se paypal olis tosi kiva ;D

  VastaaPoista
 2. Ole hyvä! :] Katsellaan josko tekisin jottai avustusta myös PayPalin käyttöön, tosin ainoa vaikea asia siinä on se sinne rekisteröityminen, ostettaessa eBaysta ei tarvitse muutakuin kirjautua PayPal-tilille ja raha otetaan tililtä automaattisesti. :]

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä ihan yli-paljon! Nyt uskallan ehkä minäkin joskus tilailla eBaysta - vielä kerran kiitos. :)

  (ps. minäkin voisin olla kiinnostunut tuosta paypalin käyttämisestä, jos siis vain sinulla on aikaa kertoa siitä tulevaisuudessa ü)

  VastaaPoista
 4. Nyt kyllä minäkin kiitän, ja kun paypalkin on neuvottu, ei voisi muuta toivoa : D Kiitos!

  VastaaPoista
 5. Kiitos tästä, elämä helpottu kummasti ;D

  VastaaPoista
 6. Suvi: Nonni hienoa! :D

  VastaaPoista
 7. Mites toi jos haluaa ostaa yhdeltä myyjältä monta tuotetta, niin miten se sit hoituu?

  VastaaPoista
 8. H: No sitten vaan mennään ostamaan ne normaalisti ja maksetaan yhdessä. Kannattaa ennen maksua katsoa, että eBay laskee yhdistetyt postikulut yms. oikein. Jos jotain huomautettavaa postikuluissa yms on, niin ottaa yhteyttä myyjään ennen maksua, niin hän lähetttää uuden maksun jonka sitten maksat.

  VastaaPoista
 9. vielä yksi aika tyhmä kysymys. Kun on ostannut tuotteen, niin pitääkö myyjään ottaa yhteyttä esim. sähköpostilla ja kertoa osoite yms? Vai näkeekö myyjä ne tiedoistani ? Kiitos jo etukäteen jos autat!

  VastaaPoista
 10. H: Ei ole tyhmä kysymys. ;D Eli siis rekisteröitymisvaiheessa pistät eBayhin ja PayPaliin oikeat osoitteesi, niitä ei sen jälkeen tarvitse myyjille kertoa, vaan he katsovat osoitetiedot yleensä PayPalista, joten varmista, että tiedot ovat oikein. :]

  Normaalitapauksessa ei ostajana tarvitse olla yhteyksissä myyjään sähköpostitse ollenkaan. Huuda tuote-> maksa tuote-> odota tuote saapuvaksi-> anna palaute. :]

  VastaaPoista
 11. Heei tiedätkö mikä tää on? 8) http://www.eim.ebay.fi/

  VastaaPoista
 12. Anonyymi: Taitaa olla semmonen suomenkielinen eBay. Etsii tuotteita USA:sta, UK:sta ja Saksasta sieltä eBayn normaaleilta sivuilta (eli kaikki halvimmat maat eivät ole mukana listauksessa esim. Hong Kong) ja valikot yms. on suomeksi, mutta haut pitää tehdä englanniksi ja tuotekuvaukset on enkuksi myös. Eli ei paljoa eroa oikeasta eBaysta, paitsi siten että käyttöliittymä on suomeksi. :D

  Suosittelen käyttämään oikeaa eBayta (http://www.ebay.com/), koska siinä on mukana kaikki tuotteet, tuossa suomenkielisessä ei tosiaan ole kuin nuo 3 maan tuotteet. Lisäksi sen verran pitää enkkua osata että osaa nuo tuotekuvaukset lukea jos aikoo eBayta uskaltaa käyttää, joten samalla vaivalla käyttää englanninkielistä eBayta suomenkielisen sijaan.

  ^^ Kilometrikommentti. :D

  VastaaPoista
 13. selvä kiitos :--)

  VastaaPoista
 14. Kiva ja tarkka postaus ebaysta :)
  Osaakko sanoa voiko alaikäinen huutaa siellä? Toki vanhemman luvalla.

  -Sonja

  VastaaPoista
 15. ^^ Hyvä jos oli hyötyä!

  Muistelisin, että PayPal ainakin vaatii, että tilin omistaja on väh. 18-vuotias mutta en osaa kyllä sanoa yhtään miten tuo menee.. :o Ebayn käyttöehdoista voisi löytyä!

  VastaaPoista
 16. Mitenkäs e-bayssa myyminen? Tuntuu olevan ongelmallista...

  VastaaPoista
 17. ^^ Myymispuolesta en osaa sanoa muutakuin sen, että on tietääkseni maksullista, eikä postikulut tietäen varmaan hirveän kannattavaa, kun Suomesta ulkomaille varsinkin on melko arvokasta lähettää mitään. :/

  VastaaPoista
 18. Onko tuo palautteen lähettäminen myyjälle pakollista?

  VastaaPoista
 19. ^^ Ei ole pakollista, mutta toki suotavaa, koska eBayn turvallisuus perustuu juurikin myyjien saamaan palautteeseen! :)

  VastaaPoista
 20. okei, kiitos =)

  VastaaPoista
 21. Tosi kiva oli. Mut entä jos ostat monia tuotteita samalta myyjältä tai muutenkin monta tuotetta, niin joutuuko tällatavoin yksittäin niitä painelemaan tota ostan, maksan -juttua?!! Kiitos!

  VastaaPoista
 22. Ja hei: Kun suuri osa on tota dollaria mutta myös jossain on GBP eli eur(onko??) niin muuttaako paypal valuuttaa tai miten sitä menettelee!?!?

  VastaaPoista
 23. Pinja: Riippuu, jos ostat samoja tuotteita monta kappaletta samalta myyjältä osta heti-tyylillä, niin kirjoitat vaan ennen ostoa quantity-kohtaan montako kpletta tahdot. Samoin jos ostat eri tuotteita samalta myyjältä niin ku ostaa ne kaikki eka ja siirtyy vasta sit maksamaan sieltä oman sivun kautta, niin eBay osaa automaattisesti kattoo kaikki maksamatta olevat ja ne pääsee maksamaaan samalla kertaa.

  Ja PayPal muuttaa valuutat automaattisesti. :)

  VastaaPoista
 24. Hei haluaisin rekisteröityä tonne suomen ebay:hyn niin mut mikä lääni mun pitää valita siellä ei oo suomee ??

  VastaaPoista
 25. ^^ Itse en ole käyttäny Suomi-eBayta, enkä kyllä suosittele sitä muillekkaan, joten en kyllä osaa sanoa mitä siihen pitäisi laittaa. :/

  VastaaPoista
 26. Ei kellään muulla ole sitä ongelmaa ebayssa että joka sivun vaihdolla ebay kysyy 'enter your location' ja pudotusvalikko? :D Varsin ärsyttävää..

  VastaaPoista
 27. ^^ Itselläni ei ole ollut, paitsi että jos palaan takaisin-napilla sivulla siihen listaukseen, niin vissiin silloin on, yleensä tapaan avata haluamani kohteet uuteen välilehteen niin on helpompi selailla! :)

  VastaaPoista
 28. minkä nimiseltä myyjältä olet tilannut fimopötköjä ebaysta?

  VastaaPoista
 29. ^^ Oon tilannu vaikka minkä nimisiltä, viimeksi tilasin enjoy24hours-myyjältä. :}

  VastaaPoista
 30. Nyt hävettää kysyä.. Missä hitossa on log out namiska? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylävasemmalla on eBayn logo ja sen vieressä "Hi nimimerkki!" (Sign Out) ;D

   Poista
  2. Mulla siinä lukee not you? Mutta se oli näköjään kirjannut mut automaattisesti ulos, kun olin sammuttanut koneen :)
   Eikös tulliraja muuten ole 45 e? Mulla tulisi TD tilauksen loppusummaksi googlen mukaan 48 euroa.. Haittako? En halua, että paketti jää tulliin :(

   Poista
  3. Outoa.. :o Toivottavasti oot jo selvittänyt ton log out -jutun. Tuota niin, mulla kanssa on tässä menny nyt yli ton 45 euron pari kertaa, ei ole ainakaan toistaiseksi *koputtaa puuta* jäänyt tulliin, TD:hän merkkaa paketin arvoksi sen 4,95 $ joten johtuisko sitten siitä, että sieltä voi sen yli 45 euron ostaa. :) Eli kyllä minä uskaltaisin sinuna ostaa tuolla 48 eurolla TD:ltä.

   Poista
  4. Voi voi voi.. En uskaltanut ilman varmempaa tietoa tilata sillä hinnalla, joten sähläsin lähemmäs tunnin, että saisin summan laskemaan. En osannut päättää, minkä lakan jättäisin pois! :D No ensi kerralla sitten :)

   Poista
  5. Voi ei, olisit kysynyt formspringissä niin oisit saattanu saada nopeammin vastauksen. ;D Mutta juu tiedät nyt ainakin sitten vastaisuudessa. :)

   Poista
 31. onko tää eBay luotettava nettikauppa et tuleeko tavarat perille asti? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ja ei. Ebayssa on useita, varmaan tuhansia (?) eri myyjiä, joten on myyjästä kiinni onko luotettavaa ostaa vai ei. Tarkkaile siis myyjän palauteprosenttia ja osta vain 99-100 %-palauteprosentin saaneilta myyjiltä. :)

   Poista
 32. Mulla on ongelma ku haluaisin tilata halvalla eBaysta kaikkia kynsijuttuja, mutta mun mies ei luota tähän. Itsekkin vasta nyt alkanut tähän tutustumaan mutta pelottaa että jos joku huijaa rahat. Ja kun tuo PayPal-tilikin pitäisi tehdä. Onko sulla IKINÄ ollut mitään ongelmia? Pitääkö vaan olla ylivarovainen vai voiko johtua tuuristakin? Mun tuurilla ainakin huijattaisiin rahat :D Ja onko neuvoja miten voin miehen saada vakuuttamaan että on täysin turvallista?

  -Nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis valehtelisin jos sanoisin, että ei oo ollut ongelmia, mutta aina oon saanu ne selvitettyä. Joskus tuotteet tulee rikkinäisinä tai eivät tule ollenkaan, mutta kun on ottanut myyjään yhteyttä niin he joko palauttavat rahat tai lähettävät uuden. Aina olen saanut joko rahat takaisin tai uuden tuotteen, eli koskaan en ole tullut huijatuksi. Kun vaan ostaa korkean palauteprosentin (mieluiten 99 -100 %) saaneilta myyjiltä, ei pitäisi olla ongelmaa, vaikka tuote esim. matkalla katoaisi, niin myyjät kyllä suostuvat lähettämään uuden. :)

   Poista

Asialliset kommentit ovat aina tervetulleita! :)